På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan den 16 juni

Jimmie Adamsson

Hej på er alla landkrabbor, här kommer en salt hälsning från Nordsjön!

När jag skriver detta är klockan tre på natten och jag har precis blivit avlöst från min post som rorgängare. Vi kastade under gårdagens kväll loss från Delfzijl (en hamnstad i norra Nederländerna) för att så sakteligen ta oss hem till Öckerö och Sverige. Det märks att besättningen är taggad och glad att återigen vara till sjöss för den sista etappen av denna seglats.

Under förra helgen besökte vi Portsmouth, här gick inseglingen genom The Solent, en bland segelfolk mytomspunnen kuststräcka i södra England. Väl förtöjda i Portsmouth gick jag i land, då jag hade fått permission för att besöka goda vänners bröllop. De hade helt klart valt rätt dag att gifta sig på med tanke på Gladans rutt, ett mycket glädjande sammanträffande! De övriga besättningsmedlemmarna spenderade tiden i Storbritanniens örlogsstad nummer ett genom att besöka flertalet muséer med marin anknytning, samt genom att besöka typiskt engelska pubar. Efter att vi kastat loss i Portsmouth satte vi kurs mot Delfzijl. Väl där vi skulle delta i ”Delfsail”, en festival som äger rum vart fjärde år där allt kretsar kring fartyg.

Delfsail var en rolig upplevelse, människor från hela Nederländerna vallfärdar till Delfzilj för att titta på fartygen och evenemangen som arrangeras under festivalen. Gladan och hennes besättning bidrog på flertalet vis, bland annat ställde vi upp i en ”Crew Parade”, där vi tillsammans med besättningar från andra fartyg marscherade genom staden till tonerna av musik. Vi arrangerade också ett ”Open Ship”, alltså att allmänheten får gå ombord för att titta och prata med besättningen.

Min personliga favoritepisod från ”Delfsail”, var när Gladan ställde upp med tre lag i en stafett som gick ut på att förflytta en släde över en lerig strand, på kortast möjliga tid. Ett av Gladans lag nådde viss framgång, men de blev tyvärr diskvalificerade på grund av en teknikalitet, och de lokala regerande mästarna vann ännu en gång, hatten av! Tävlingen var rolig, tung men framförallt lerig, och vi hamnade på en lokal nyhetssändning. Även om det nu blivit en sport, så användes lerslädarna förr av de lokala fiskarna för att bärga hem sina fångster och redskap; samtidigt som vi hade roligt bidrog vi alltså till att förvalta det lokala kulturarvet!

Utöver detta fick vi lite extra stjärnglans då FC, ombord på ett annat fartyg fick en pratstund med Nederländernas drottning, och medan de långsamt gled förbi Gladan i sin båt, mannade vi relingen, mycket stiligt! Vi hade också nöjet att få ha Sveriges försvarsattaché i Nederländerna, Kommendör Antoon Herthogs ombord hela helgen, vilket ytterligare förstärkte stämningen.

Nu är det bara ett fåtal dygn till sjöss med slitsamma fyratimmarsvakter, innan vi återigen är hemma i Sverige i lagom tid för att fira midsommar med nära och kära!

Allt gott,

Mariningenjörsaspirant, förtoppgast (tillika med svindel), Alexander Bengtsson

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *