På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan den 17 juni

Jimmie Adamsson

Hej Farmor.

I skrivande stund befinner jag mig på Nordsjön intill Danmarks västkust. Igår klockan 19:00 kastade vi loss från den nederländska hamnstaden Delfzijl för att gå mot Ö varvet på Öckerö i Göteborgs skärgård. Många i besättningen börjar längta hemåt och jag tror många kan känna att det snart är dags att kliva iland för den här gången. Något som jag själv känner både är vemodigt men också ganska skönt.

Under dagarna till sjöss har jag uppehållit mig med att klättra i riggen och trimma segel. Jag försöker fortfarande lära mig samtliga tampar ombord och det är några stycken att ha koll på. Sjöbenet från Frankrike till England var fantastiskt, solen värmde och vi hade mycket gynnsamma vindar. Vi fick möjligheten att gå genom the Solent sundet norr om Isle of Wight som ligger vid Englands sydkust för att senare gå in i Portsmouth. Där stannade vi en natt och vi fick permission på kvällen vilket var mycket uppskattat.

Nu är jag väldigt glad att få komma hem till Verkö & Midsommar och längtar efter att få träffa er igen. Men jag kommer nog redan på tåget hem från Göteborg känna längtan till att få åka ut på havet igen. Det har varit en riktigt rolig resa som jag kommer ta med mig resten av livet och jag har verkligen trivts ombord även fast det kan vara ganska slitit ibland.

Varma hälsningar Sven!

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *