På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 111029

gladanochfalken

Position: ca 180 distansminuter sydväst om Lissabon

Ännu en dag på Hms Gladan har tagit sin lugna start och det verkar som vädret kommer förbli lika fint. Idag tog vi ner storseglet då vindarna inte var idylliska då gaffeln bara stog och slog. Efter det klättrade vi jungmän upp på bredfocken för att förbereda att sätta den. Det innebär att man klättrar längst ut på råt och överhalar alla gårdingar och springskot, samt såklart tar bort beslagsbanden. Vi satte även storstängstagseglet som är första gången vissa av oss seglar med.

Arbetet fortsatte sen på däck i form av en lång lista som vi ska beta av. Det är allt från att göra nya klädningar, sy taglingar, splitsa, ändvända tampar osv. helt enkelt underhåll av båt och rigg. Vid fikat idag höjdes stämningen, inte bara av det fina vädret som ledde till att byxor byttes ut mot shorts utan även av att det bjöds på glass. Där stod man i sommarkläder lutandes på relingen och tittar ut över det blåa vattnet samtidigt som man äter sin glass, helt plötsligt dyker en hel flock delfiner fram och omringar och underhåller hela båten med sina lekar.  Det är sådana tillfällen som gör livet så härligt ombord, även nu när man går hundvakten (24-04) och allt man vill är att hoppa i bingen och man kämpar för att hålla ögonen öppna så inser man att man ändå har det himla bra!

GMY

Jungman Andersson

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *