På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev från HMS Gladan, den 111030

gladanochfalken

Uren ombord är nu åter i standardtid och vi har nu hunnit tillryggalägga cirka 270 distansminuter på vår resa från Lissabon.

Det har inte varit den enklaste starten för dem som lider av sjösjukan. När vi i torsdags kastat loss efter ett dygns förberedelser i Lissabon, dröjde det inte många timmars förrän Atlanten visade sina krafter med regn och vindar på mellan 10 och 20m/s och en våghöjd på mellan två och fem meter och vi var många som fick skaffa oss nya sjöben. Fredagen bjöd på liknande förhållanden även om viss förbättring skedde framåt kvällningen.

Idag lördag har det blivit avsevärt mycket bättre förhållanden för att genomföra vår nautiska utbildning. Solen har varit framme i princip hela dagen, vinden mojnat till närmare 7m/s. Sjöhävningen har också avtagit så pass att ett dussintal delfiner följde oss en bra bit. Halvdäck har under stundom varit fullbesatt med flitiga löjtnanter och kaptener som med sextant i ena handen och stoppur i andra ivrigt jagat en sol, en måne eller någon stjärna, allt för att fastställa vår position.

Vi fortsätter nu med stormstorsegel, storstängstagsegel, bredfock och klyvare satta för vår sydliga färd mot Madeira och slutligen Teneriffa.

 

Lt P Carlsson

elev ombord

Löjtnant Daniel Eklund förbereder sig själv och sextanten för observationer av solhöjden.

 

En vanlig syn på Gladans halvdäck när solen tittar fram. I detta fall är det löjtnanterna Caroline Carlsson (3.Sjöstridsflj) och Philip Carlsson (1.Ubflj) och kapten Björn Pettersson (MarinB) som utför observationer medan jungmannen Anna Janson upprätthåller säkerheten som frälsarkranspost.

 

Det är tur att solen är så stor när många ska ha sin del av den…

 

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *