På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 111031

gladanochfalken

Position: N34 28,8 W015 41,0. Cirka 170 distansminuter nordost om Madeira.

Väder: Klart NO vind 5m/s

 

Här har vi precis klivit på vakten och vädret har avtagit ju närmare Madeira vi kommer. Alla ombord är äntligen på benen igen och stämningen bland oss är mycket god. Under det senaste dygnet har det gjorts många stjärnobservationer, höjdmätningar av solen och månen samt har vi elever från marinen räknat på våra storcirkeluppgifter i stor utsträckning. Detta hade varit svårt att genomföra om det inte varit för alla våra duktiga och arbetsvilliga jungmän som seglar med oss på denna resa! Alla hjälps åt och med ett glatt leende tar vi observationer som vi hoppas ska ta oss till nästa hamn; Funchal.

Det senaste dygnet har gett oss sol och varma vindar och Födelsedagsbarnet vi hade igår firades med god äppelkaka och glass i solskenet på däck. Det har även hunnits med ett och annat pyssel på däck. Just nu känns allting frid och fröjd men jag måste tyvärr sluta skriva nu för VO ropar att vi måste identifiera stjärnor inför gryningens observationer.

 

 

Vid pennan
Lt Hägg

Elev

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *