På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 220627

Webbredaktionen

Besättningen är nu återsamlad efter en välbehövlig midsommarledighet. Sillen och potatisen är nu utbytt mot ljummet kaffe och nattmackor med ost och skinka. Just nu befinner vi oss utanför Simrishamn på väg mot Marstrand. Värdet är lugnt och tidspressen är hög för att hinna fram i tid, vilket innebär att vi måste hålla stabila 7 knop hela vägen. Lösningen blir att dra i varenda tamp vi hittar tills varenda segeldukskvadratmeter nyttjas för att dra oss mot vårat mål. Samtidigt börjar elevtampsinlämningen närma sig. Vakterna präglas av frustration och stress av att för tredje gången lyckas få öglan att passa.

Det är med stor förhoppning och god stämning ombord som vi seglar upp mot västkusten. Besättningens västkustbor har nu i två veckor talat gott om den så kallade ”bäst kusten” vilket har givit otroligt höga förväntningar bland oss andra. Som vi har förstått det är ölen kallare, vädret bättre och kvinnorna och männen vackrare.

Sista rycket för alla ombord, samtliga ser fram emot semester och ledighet fylld med bad och sol. Samtidigt ser vi till att njuta av sista dagarna vi har tillsammans som besättning.

Trevlig sommar!

Kd Filip Agelin

Kd Arvid Straube

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *