På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 220824

Webbredaktionen

Så blev det då dags att mönstra ombord på HMS Falken på Öckerö! Denna gång inte som 15 årig Sjövärnskårselev, utan som far till fartygets nyutnämnde 1.e skeppare Håkansson! Som du säkert förstår så har jag tidigare seglat på just HMS Falken, med ner var maj/juni 1972…

Mycket vatten har runnit under broarna sedan dess och nästan ett helt liv passerat, så jag kan säga att det verkligen känns speciellt att få göra en segling till, men nu under helt andra förutsättningar än de som rådde 1972.

Denna segling har bl.a. nyckelbesättningens anhöriga erbjudits att följa med och se våra kära i deras arbetssituation ombord. Man hör ju många berättelser med att få uppleva verksamheten ”irl” är ju något helt annat!

Vi anhöriga är en åldersblandad grupp med en massa olika erfarenheter och bakgrunder, med gemensamt synes vara ett intresse för havet, Flottan och äventyr.

För visst är det ett äventyr! Vi kastade loss från Ö-varvet tisdagen den 23 augusti och snart har vi varit till sjöss i 12 timmar!  Vi är i skrivande stund på väg in Öresund och om babord ser vi Helsingborgs ljus i natten. I fjärran ser vi de röda ljusen på toppen av Öresundsbron blinka. Vi beräknas passera under bron runt 09:00 för arr så småningom gira styrbord mot Kiel och Kielkanalen!

Jag ser verkligen fram emot denna passage som jag bara tidigare kunnat följa skonerternas passage via de webcams som finns på nätet.

Därefter seglar vi mot Rotterdam där vi gör ett kortare stopp innan Engelska kanalen skall passeras. –”The white cliffs of Dover” hoppas vi också få se i verkligheten, innan vi i mitten av kommande vecka förtöjer i Brest, Frankrike. Kanske hinner man skymta ubåtsbaserna från Andra världskriget där…

Allt nog – hitintills har resan bjudit på många intryck, fantastiskt trevliga möten med besättningen, anhöriga och inte minst den övriga personalen från Sjöstridsskolan och andra närliggande marina verksamheter som är med ombord för kontroller och utbildningar (bl.a. ny klätter/säkerhetsutrustning).

Vädret har under dagen varit fantastiskt med sol och värme, men ingen vind eller sjögång. ”Rekryteringsväder” skulle man kunna sammanfatta det som! ☺ 

GMY

Lars Håkansson

Elev/anhörig

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *