På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 220506

HMS Gladan

Halloja, nu är det den 12e dagen på denna seglatsen och vi har bara 6 dagar kvar innan hemresan till Malmö. Idag är det den 6e maj 2022. För 5 veckor sedan fick jag ett mejl av en av mina lärare där det stod att jag blivit erbjuden att få segla med HMS Gladan. Jag hade jag inte den blekaste aning om vad jag slängde mig in på och att jag skulle ha seglat genom Biscayabukten, Engelska kanalen och stå i en mast 25 meter upp i luften mitt ute på atlanten. Jag hade personligen problem med att kättra men med motiverande kompisar som Sedin gick allt att lösa. Resan än så länge har varit en bergodalbana den har haft sina bra stunder när det har varit lugnt på havet och sen sina mer turbulenta stunder när det varit väldigt gungigt (Biscayabukten) . Jag har blivit slagen av tanken flera gånger och undrat vad i hela friden det är jag gett mig in på men dom bra stundera som när man skrattat så mycket att man inte kunnat andas har gjort det värt det.

Idag är det den sista kvällen i Oostende , Belgien och imorgon kastar vi loss och börjar vår resa mot Kiel, Tyskland . Vi har fått 2 dagar permission och upptäckt Oostende. Vi har ätit mängder med glass och belgiska våfflor och shoppat en massa olika saker. Jag ser fram emot de sista dagarna ombord och ska njuta av dom så länge dom varar. Men lite hemlängtan har man trotts allt, jag saknar att kunna ta en lång dusch eller sitta på toa utan att det gungar. Jag saknar också min säng mina katter, familjen och att kunna sova lite längre än 3 timmar per natt.

Nu har vi bara drygt 4 dagar tills vi är i Kiel och hoppas att det blir en lugn sista bit.

//426 Konstenius

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *