På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 220503

HMS Gladan

La Coruña – Brest – Ostende

Vi är nu inne på vår nionde dag ombord på HMS Gladan och det är första gången någon utav oss sätter fot på ett sådant vackert segelfartyg. Vi båda befarade till början ett par tuffa dygn över Biscayabukten där vi båda upplevde rörande känslor och humöret gick i vågor. Humöret lyftes markant när vi fick syn på den franska kusten i fjärran där vi bemöttes utav ett varmt välkommande utav våra vänner i Frankrike.

Utlivade efter en lyckad mottagning där kockarna briljerade med en otrolig buffé ombord på däck, kastade vi loss och fortsatte vi långsamt upp i den Engelska Kanalen på väg mot Ostende. Här är vädret en barnlek i jämförelse med Biscayabukten och vi alla fick pusta ut och återhämta oss under stjärnklar himmel. Vi fick då chanser att lära oss mer om tampföringen och annat ombord. Det är betydligt mycket lättare att klättra upp för masten för att bedriva utkik när vi inte kränger i bidevind och i hög sjö.

Sakta med säkert seglar vi in mot Ostende med lite hjälp av huvudmaskin och det blir första gången vi båda sätter vår fot där, vi hoppas på gott väder och att vi får avnjuta en glass ihop i solen.

Vi båda hälsar så gott till våra nära och kära, vi saknar er!

Varma hälsningar
Josef och Albert, fjärde kvarter.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *