På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 211128

HMS Gladan

Sex dagar till sjöss på HMS Gladan. Spännande dagar där varje har skiljt sig från de andra.

I början var det tufft men det har endast blivit lättare sedan dess. Vi började med mycket dåligt väder ute på medelhavet med kraftiga vindar och nederbörd, men när vi nu är ute på Atlanten har det lugnat sig lite. Vi sover inte särskilt mycket eftersom att vi jobbar till stor del av nätterna, jag sover nog i snitt fyra timmar. Jag alternerar mellan att sova på golvet och att sova sittandes. Maten ombord är mycket bra, kvällsmaten idag var panerad fisk med egenlagad remouladsås.

Vi är på väg mot Kanarieöarna nu med cirka 275 nm kvar till målet. Idag såg vi flertalet delfiner som bjöd på en show när de hoppade kring båten, mycket häftigt.

Det har varit en väldigt lärorik upplevelse hittills där vi har fått mycket kunskap kring sjömanskap och hur man seglar. Vi lär oss hissa segel och vända segel till exempel.

Soluppgång och solnedgång är väldigt fina, särskilt när man bara har hav runt omkring sig.

Det roligaste hittills har varit att klättra upp i den 20 meter höga masten där man har en fantastisk utsikt. Idag skulle vi även hissa det främre seglet och då krävdes det fyra man som skulle knyta loss det. Vi balanserade på en lina samtidigt som vi klamrade fast oss i bommen och lossade på knutarna.

Dags att fortsätta arbeta.

//W.A

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

1 kommentar

  • Lennart 3 december 2021 10:07

    Riktigt intressant och spännande äventyr

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *