På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 211129

HMS Gladan

Resebrev 211129

 

Sjätte dagen avklarad. Vi har stött på mycket bra väder och mindre bra sömmar. Idag söndag har varit en händelserik dag då vi stött på konstant översköljning samt en skära i Gaffelfockens segelduk. Tur i oturen skedde detta under dagtid och på en plats i seglet där vi kunde fortsätta använda seglet men med mindre segelyta. (Strax under det övre revet.)

Stämningen ombord blir bättre för varje dag som går. De som är oerfarna på sjön börjar komma in i gemenskapen. Vi är ett gäng kadetter som seglar med några gymnasieelever vilket innebär skildring i bakgrund och erfarenheter men detta har INTE satt stopp för bra laganda och skämtsamma stunder.

De kadetter som läser skeppsteknik har börjat bli otåliga då det inte händer så mycket i nuläget. Vi har bland annat fixat avluftningen till svartvattentanken för trevligare och icke bajsluktande muggbesök. En upphängning för handtorkspapper har uppkommit och en lösning angående en toadörr som slog vid högre vinklar i rullningen, allt för att skepparna ombord ska få en god nattsömn. De flesta av oss kadetter har stört oss på det lite för torra ankarspelet som skriker efter fett och smörj (vi fortsätter att tjata).

Några av kadetterna kommer från 1.Ubåtsflotilljen och har börjat störa sig på allt som låter ombord. Ingenting är gummiupphängt och allting skramlar, knakar och gnisslar. För varje stängd toadörr röjs vår position med flera Nautiska mil. Med fler ’’Ubåtare’’ ombord,  lite gummiduk och deras försiktiga och kärleksfulla skottstängningar hade vi sovit bättre om nätterna.

Kadetterna från korvett tycker det går för sakta. Ingenting ryker, skriker eller smäller. Det finns ju inte ens en pjäs? Det är en obehaglig känsla i kroppen att inte höra gasturbiners tjut och studsa på vågorna. Nu guppar vi runt som en liten badanka.

Vi kan sammanfatta detta med att samtliga ombord är sugna på att komma iland för att få lite sol, bajsa utan oro för Poseidons kyss och kunna gå utan att snubbla i varje steg. Vi hälsar värmen välkommen ombord och ser fram emot ett par dagar kortare segling i shorts.

 

Med vänligaste hälsningar Jesper Andersén och Eric Lövdahl.

2021-11-29 03:06 Någonstans på Atlanten.

 

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

1 kommentar

  • Helén 1 december 2021 21:12

    Verkligen kul att få följa er på denna spännande resa. Ta hand om er.
    Hälsningar från ett snöregnigt Hålevik.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *