På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 211126

HMS Gladan

Resebrev 20211126

Detta är det andra resebrevet.

Åhs heter jag och seglar med HMS Gladan. Vi kastade loss från Cartagena i tisdags, med slutdestination Kanarieöarna. Under resans gång fick jag till en början känna på en rejäl sjösjuka som varade drygt två dygn. Därefter seglade vi genom Gibraltar, där vi hade Afrika på babord sida och Europa på styrbord sida. Under resan genom Gibraltar fick jag möjligheten att både ta rollen som rorgängare och styra skeppet, samt klättra upp i masten som utkik. Väl 22 meter upp från däck såg jag för första gången en livs levande delfin.

Men lyckotårarna gick snabbt över till en viss förvirring då jag plötsligt kände att det var extra blåsigt om öronen. Jag insåg då att mössan hade lättat från huvudet och flugit iväg. Den första tanken som slog mig var; Hur ska jag lyckas köpa en ny varm mössa på Kanarieöarna? Innan jag fortsatte följa mössans resa med blicken, ner i medelhavet.

Just nu befinner vi oss på Atlanten, med lugnare vågor och vindbyar på ca 9 m/s. Stridsvärdet har gått upp enormt, då sjösjukan för de flesta lagt sig samt att vi har kommit in i rutinerna. Jag som gymnasieelev börjar nu få en inblick i vad som egentligen krävs, samt en förståelse för vad som lockar med att jobba till sjöss.

Slutligen hur resan över Atlanten fortsätter, eller om vi lyckas fiska upp min kära mössa kan du få svar på i nästkommande brev.

Tack och hej!

/ 402 Åhs

 

Bilder från ett lite stökigare Gibraltar sund, och där också en nöjd 3.sk.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

1 kommentar

  • Elton 28 november 2021 07:51

    Glad första advent och trevlig segeltur önskar Elton Eckermark

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *