På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 211101

HMS Gladan

Klockan är 21:14 lokal tid. Det är den första dagen av en ny månad vilket innebär nya möjligheter. I går gick vi över till vintertid, vilket innebär att vi drog tillbaka klockan en timme. Detta fenomen gjorde kajvakten lite lustig då du gick på klockan 02:00 (sommartid) och gick av klockan 02:30 (vintertid).

De senaste dagarna har bjudit på hårda vindar vilket gjort att vi inte kunnat kasta loss. Vi har där med genomfört mycket verksamhet till kaj i form av studiebesök på Sørlandet och tipspromenader i Cartagena. Sørlandet är en norsk fullriggare med hela 27 segel och är världens äldsta fartyg i sin typ som fortfarande är i drift. Fartyget byggdes som skolfartyg 1927 och används idag av en internationell gymnasieskola.

Vi kommer under denna vecka att mönstra av Gladan vilket för mig både känns bra och dåligt. Min tid här

ombord de senaste två veckorna har varigt mycket lärorik och gett mig som individ mycket att reflektera kring. Jag kommer sakna de där stunderna då man ser solen gå ned i horisonten och allt känns magiskt. Värmen är de inget fel på heller 24 Celsius som lägsta tempratur detta dygn. Trots allt detta kommer de bli skönt att komma hem och slappana av och att för en gång skull inte vakna till ”Dead Ringer for love” – Meat Loaf.

Med vänliga hälsningar till familj och vänner,

Philip Andersson.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *