På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 211125

HMS Gladan

Hej alla!

 

Detta är det första resebrevet från den senaste upplagan av HMS Gladans elevbesättning. Vi mönstrade ombord i måndags efter traditionell mastklättring och gick loss redan i tisdags. På grund av lite strul med hamnplatser så blev vår första etapp 200Nm längre än planerat och detta ledde till den tidiga losskastningen. Vi gick som sagt loss från Cartagena och satte kurs och fart mot Gibraltar och Atlanten. Den korta förberedelseperioden i kombination med väldigt blandad sjövana inom besättningen och kraftiga vindar och vågor gjorde de första två dagarna till sjöss lite av en utmaning. Vi klarade oss igenom detta tillsammans och har nu börjat få in rutinerna. Sjösjukan har också gått över hos de flesta och med lugnare vågor och en medgörligare vind börjar denna seglats arta sig ganska bra. Nästa stora händelse kommer bli att passera Gibraltar och gå ut på Atlanten för att sedan sätta kurs mot Kanarieöarna. Hur detta går kommer vi berätta mer om i nästa resebrev.

Tack och hej!

/101 Åkre

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *