På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 211026

HMS Gladan

Tisdag 211026 Klockan 20.00
”Barbordsvakt har vakt, 4e kvarter besätter poster, 2a kvarter enligt 3e Skepparen på däck.  Styrbordsvakt avtropp. Skepparen blås bort”.

Så började vår kväll här i medelhavet ombord HMS Gladan. Vi som skriver här tillhör andra kvarter och vi heter Ulrika Karlsson (skeppsnummer 202) och Jonas Sjöström (skeppsnummer 224). Vi är på väg mot Cartagena och vi har avverkat mer än hälften av resans 500 NM från Cagliari.

Nu har det gått drygt en vecka sedan vi genomförde vår ombordmönstring som innebar att klättra över fartygets båda master på 18 meters höjd. Det har rått totalt förvirring från bådas sidor om vilken tamp som leder till vilket segel. Därför har utvecklingspotentialen varit stor. Att lära sig hantera sin rädsla för höjder är något som vi jobbar på dagligen eftersom fartyget rör sig annorlunda i väder och vind.

Då vi båda har varit till sjöss under längre tider i våra tidigare tjänster har vi lärt oss att hantera saker som sjösjuka och hemlängtan samtidigt som vi ställs inför nya utmaningar. Vi befinner oss i en ständig lärande miljö med hjälpsamma och kompententa besättningsmedlemmar ur nyckelbesättningen.

När man lever tillsammans med andra under längre perioder i ett begränsat utrymme lär man känna sina medmänniskor på ett annat plan och även sig själv. Vikten av att visa hänsyn och ha förståelse för andra blir väldigt tydlig.

Vi är väldigt tacksamma för att vi har fått möjligheten att segla med detta fantastiska fartyg och dess besättning. Får ni chansen att segla på HMS Gladan så tveka aldrig, det är en upplevelse du sent kommer att glömma.

Slutningen vill vi ta chansen att hälsa hem:
Jag, Jonas Sjöström vill hälsa till min fantastiska sambo Hanna Grahn och min underbara dotter Lilly Grahn men också till övrig familj och vänner.

Jag, Ulrika Karlsson vill hälsa till min sambo Viktor Vestergård, jag saknar dig när jag är här ute på havet men jag kommer snart hem igen. Vill även hälsa till mina föräldrar och syskon i Malmö.

Segla lugnt,
Kd Ulrika Karlsson SOU 21 och Kd Jonas Sjöström SOU 21

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *