På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 211019

HMS Gladan

Hallå hallå där hemma! Skeppsnummer 141 Storberg här som fått chansen att skriva första resebrevet för denna resa över medelhavet, som  jag och mina kamrater har fått chansen att genomföra. Idag är vår andra dag i Spanien men vår första dag till sjöss då vi kastade loss runt 16:00 idag ifrån Palma på Mallorca. I skrivandes stund är klockan 21:56, vi befinner oss strax söder om Mallorca och seglar lugnt fram i ungefär nordöstlig riktning emot Cagliari på Sardinien.  Det har varit väldigt fint väder de två dagar vi varit här med strålade sol och varma temperaturer, vinden är inte särskilt stark just nu heller och båten gungar nästan ingenting än så länge vilket jag tror många tycker är skönt.

Det har varit en lite hektisk dag idag med mycket som behövts göra inför losskastning såväl som efter. Vi har haft lektioner i vad alla tampar och segel heter vilket är väldigt mycket att hålla koll på och inte alltid helt självklart vilken tamp som gör vad, men desto mer vi får jobba med dem desto lättare kommer det bli, så om ett par dagar blir det förhoppningsvis inte lika motsträvigt för skepparna att leda oss i diverse däcksarbeten ombord.

Det är väldigt vackert här nere i Balearerna och när man står på däck blickande ut och ser öppet blått hav så långt ögat når på ena sidan och Mallorcas klippor på andra så fylls man av en ganska speciell och obeskrivlig känsla. Dessutom har resan precis börjat och det kommer antagligen att bjudas på många minst lika speciella tillfällen här framöver.

 

Varma hälsningar till familjen hemma i Falkenberg och en extra varm hälsning till min farfar, Ingvar

Klart slut!

Kommentera gärna våra blogginlägg så kan de läsas upp under vår 13.30 uppställning eller så kan ni skicka en privat hälsning till någon ombord! /3.Sk Lundgren

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

1 kommentar

 • Carl-Magnus Sörensson 20 oktober 2021 16:36

  Hej på er ombord!
  Starka minnen väcks till liv när jag läser ditt inlägg. Seglade med Gladan, 15 år gammal som Rydbergsgast, under perioden maj t.om. juli 1959 och vi besökte Arendal i Norge, Amsterdam och Aberdeen i Skottland. Tiden ombord kom att forma mig till den jag är idag. Segling i alla former har kommit att följa genom livet. Ta tillvara på tiden ombord, var nyfiken och lär så mycket ni kan.
  Hade så gärna gjort om äventyret, avundas er!
  Med seglarhälsning!
  Carl-Magnus Sörensson

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *