På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 210829

HMS Gladan

Tjena omvärlden!

Nu var det ett tag sedan vi såg ett fartyg, dock är det inte helt tomt, vi har fått ovanligt mycket besök av delfiner och även valar. Vi befinner oss på någon plats i Biscayabukten, specifik plats och tid börjar flyta ihop. Gårdagen känns som imorgon och den senaste förtöjningen som egentligen tog plats för 4 dagar sedan känns som igår. Jag tror även att många av oss börjar märka att vi har varit till sjöss lite för länge, skämten blir allt värre o värre och vissa börjar längta efter en lång god natts sömn… men inte än.

Idag har vi haft en rejält solig dag med vinden i ryggen o seglat lugnt, uppskattas av många men det blir lätt lite för mycket dötid, men då kan man börja sysselsätta sig med andra saker… Som träning, de senaste dagar har vi haft fyspass med härlig musik och tempo, man känner av att man börjar bli stelare än vanligt.

Nu börjar många av kadetterna även se slutet av sin besticksjournal, även många klara. Därmed har de börjat ge sig på att forma en så kallad ”Elevtamp” en nybörjartamp som många lär sig i början av deras karriär. Vi gymnasieelever har även fått möjligheten att få göra dessa, även om vi inte har så mycket kunskaper tycker jag faktiskt att de ser väldigt bra ut, 1 utav 9 klara… sakta men säkert.

Snart klingar klockan 8 slag och då bli det dags för bingtjänst.

Allt gott 105

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *