På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 210830

HMS Gladan

God afton

I skrivande stund håller vi på att angöra Spaniens nordvästra hörn, vilket känns skönt då detta innebär markant lugnare sjöhävning. Ihållande ostliga vindar har byggt upp tämligen mycket sjö över Biscayabukten, något som lett till att vi det senaste dygnet har rullat lite mer än vad de flesta av oss skulle anse bekvämt. Som plåster på såren bjöds det dock på glass till dagens fika.

Att vi åter närmar oss land innebär självfallet även ökade möjligheter att noggrant fastställa vår position, vilket nog får de flesta av oss kadetter att andas ut något. Undertecknade kan konstatera att besticksföringen vid död räkning varit mer utmanande än förväntat, och att sextanten dessvärre inte är gyrostabiliserad.

Trots både naturkrafter i dess råa format och utmanande navigation så är det inte utan att man ser upp mot stjärnhimlen, ser bekanta stjärnor som Polaris, Vega, Arcturus och inser vilken fantastisk resa som sker. HMS Gladan som seglat de sju haven i 75 år och utbildat tusentals elever, kadetter och sjömän genom åren är en frisk vind och svårbemästrad härskarinna som lämnat ett bestående minne i den svenska marinhistorian.

Med andakt och några djupa andetag så ser vi till att ta de små stunderna av havets stillhet till hjärtat, ett minne för livet och en erfarenhet som ej bör förringas. Mång en mänska sitter på ett kontor hela sitt liv utan att få äran att stampa mot östersjöns vågor, utan att få glädjen av en salt översköljning i Nordsjön eller att få väcka sin trötta själ med uppenbarelsen av Dovers vita klippor som stolt hävdar sin prakt i soluppgången.

GMY

Kd Gustav Rosén och Kd Niklas Klingborg

 

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *