På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 210831

HMS Gladan

God kväll!

Klockan är 02:20 och vi befinner oss för tillfället utanför Spaniens territorialvatten när vi hörde på radion att det inte finns tillstånd att ankra. Vi rör oss i tre knop och cirkulerar i väntan på tillståndet, förhoppningsvis löser det sig snart. Under dagen har vi kadetter genomfört bojbärgningsövningar i syfte att manöverträna och få en känsla för hur fartyget ter sig i vattenmassan. En reflektion är att samarbeta med vinden och göra den till ens vän, det var en utmaning i den relativt höga sjön men alla lyckades förr eller senare att bärga. Tankarna gick till personen som stod utkik uppe i masten…

Förväntningar på den sista veckan är att förhoppningsvis kunna gå i land här i La Coruña och få ta del av den spanska kulturen, äta god mat samt se diverse sevärdheter.

Tiden på fartyget börjar lida mot sitt slut och det märks på flera sätt. Besättningen i stort har kommit väldigt långt i sin utveckling här ombord. Skillnaden i både hastighet, noggrannhet och allmän kunskap kring fartyget är markant. Den största framgångsfaktorn är en sammansvetsad besättning som sätter laget före jaget. Samtidigt som det blir roligare att arbeta med mer erfarenhet så finns det även en hemlängtan hos många. Nu ska det bara putsas mässing innan vi på fredag får använda de flygbiljetter som legat i väskan i fyra veckors tid, men vill vi verkligen? Det är frågan.

Nu ska vi besätta våra sista sjögående poster, sov gott önskar 303 och 301

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *