På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 210826

HMS Gladan

Godkväll världen!

Vi befinner oss just nu någonstans nära Biscayabukten, det är så spännande. Här kallar de oss för elev 301 och elev 311… eller nu ljuger jag faktiskt lite, för vi har faktiskt (tro det eller ej) kommit varandra väldigt nära här på båten. Ibland blir vi kallade för våra förnamn, efternamn eller varför inte skåningen en och annan gång. Varje dag är full av nya utmaningar, som igår fick vi träna på man över bord, som tur var det bara en fender i vattnet och ingen människa. Fender är ett nytt ord bland de många som vi har lärt oss. Vi kan ju lätt säga att efter alla prov och genomgångar så förstår vi allt mycket bättre nu än vad vi gjorde från första början. Mässing har vi putsat och fint har det blivit, men hur fint det än blir så kommer vi nog aldrig att sluta putsa. Ibland får vi även lyssna på musik när vi gör det… och har vi inte musik då har vi ju en sångfågel ombord (ett av befälen såklart tihihi). Jag älskar att vi inte har täckning ibland, det låter oss komma bort från verkligheten ett litet tag. Hur skönt är det inte att prata med varandra? Det kanske låter lite bekant för de lite äldre läsarna, eller har jag fel?... Nu närmar vi oss slutet, precis när vi har det som bäst. Vädret är med oss, vi får se väldigt vackra solnedgångar och vi har verkligen börjat förstå varandra. De vet att jag bara äter äggulan, men det är fortfarande ingen som vet vems handduk som är vems. Vi har fortfarande saker vi måste träna på. Vi har kul i alla fall och det är ju det som räknas. Det är verkligen inget vi kommer glömma och alla ord vi har lärt oss kommer vi nog ta med oss i livet. Kommer vakna mitt i natten och skrika ”FARTYG BABORD…” med min nya dialekt som jag införskaffat mig här. Hahaha eller när jag trodde att ett litet fartyg skulle flyga in i oss och jag inte visste vad jag skulle rapportera in. Det var allt för nu, jag måste gå och plinga eftersom jag är glasvakt.

Sov så gott,

Hälsar 301 och 311.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *