På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 210916

HMS Gladan

Hejhallå!

Klockan är 01.14 lokal tid och vi ligger just nu väst Porto på kurs 145 i syfte att ta oss ytterligare sydvart i dessa nordliga vindar. Än så länge har vi haft ihållande gynnsamma vindar från ett högtryck som ligger väst om oss. Sjön skapar mycket rörelse i fartyget just nu, men de flesta är vid gott mod. Vi elever ombord turas om på VO-platsen.

I huvudsak använder vi oss av död räkning som positionsbestämningsmetod och därtill pejlar vi himlakroppar eller föremål i land för att skapa större säkerhet i våra positioner. Igår startade vi igång de astronomiska beräkningarna, vilket i nuläget är ganska ringrostigt då vi p.g.a Coronaviruset gör denna segling ca 1.5år efter ordinarie utbildningsperiod.

Utöver det njuter vi av lite sydeuropeisk sol och väntar med spänning på att få se de omtalade späckhuggarna som sägs härja i området!

Massa hälsningar till Rikard och min familj!! // Anna Lissner

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *