På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 210918

HMS Gladan

Godkväll!

Gladan seglar i skrivandets stund för nordliga vindar som i en relativt snabb fart för oss närmare nästa destinaiton, Cadiz.

Med ett tjugotal nyexaminerade fänrikar ombord tas det flitigt nya positioner med både hjälp av solen och månen, det skulle vara lätt att dra slutsatsen att med en sådan kompetens så torde varje ny position vara så exakt att Gladan aldrig riskerade att hamna fel. Dock är icke så fallet för om det är något dessa fänrikar fått erfara är att det är många parametrar som ska bli rätt när man navigerar med hjälp av astronomin och även den mest noggranna navigatören kan falla för sextantens obarmhärtiga komplexitet.

Utöver positioneringar utifrån stedlinjediagram och ortlinjer som skapar en del huvudbry började tiden ombord med några meter höga dyningar med vindvågor på som fick även den starkaste av oss på fall. För något dygn sedan avtog dock dyningarna och vi har sedan dess haft en betydligare trevligare tid ombord.

Den Spanska staden Cadiz är som tidigare nämnt vår nästa hamn, detta är inte vilken hamnstad mot Atlanten som helst utan detta är hamnen som Columbus en gång anlänt och lämnat före en av sina seglatser över Atlanten. Förmodligen navigerade även Columbus efter samma himlakroppar som vi gör idag men sannolikt med högre precision.

Varma hälsningar till familjen Larsson, Rebecka och Majken från Elinor, Elias och Relingen Boman.

GMY

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *