På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 210518

HMS Gladan

HMS Gladan har sedan sommaren förra året legat på Ö-varvet för sin generalöversyn. Generalöversyn eller GÖ som vi brukar kalla det genomförs var sjätte år. Det innebär att fartygen får längre tid på varvet och att det avsätts tid för större projekt. Till skillnad från en vanlig årsöversyn som fartygen genomför vartannat år där tiden till förfogande ofta är kortare.

Inför en GÖ riggas och rustas fartyget av fullständigt. Därefter genomförs de arbeten som har beställts. Några av de större projekten för årets GÖ har varit en ombyggnation av skepparhytten, nya vant och att det i maskinrummet har monterats nya generatorer med platsbyggda ljudhuvar. Vi har även fått ett nytt navigationssystem samt ny radar.

Under tiden som fartyget har legat på Öckerö så har HMS Gladans besättning jobbat i skonerternas verkstad nere i Karlskrona. Där har vi arbetat med underhåll av materiell. Bland annat har vi tagit isär smörjt, slipat och lackat alla våra block, bytt ut och gjort nya tampar till riggen samt inventerat fartygets materiel.

När vi i våras åter igen fick tillgång till fartyget påbörjades rustningen och därefter riggning och det har pågått fram tills vår nuvarande elevperiod.  Efter att vi lämnade varvet har mycket tid lagts på att provsätta segel, testa det nya navigationssystemet och den nya radarn. Vi testar allt som är nytt och allt som har varit isär för att kontrollera att allt fungerar som det ska inför kommande utbildningsexpedition. De problem vi hittar återgärdar vi antingen själva eller lämnar över till varvet inför sommaren då det finns tid att återgärda dessa.

Vi är i detta nu på väg till den kungliga huvudstaden för att bedriva utbildning för Bernadottegymnasiet. Gladan och Falken kommer att befinna sig i Stockholm den närmsta tiden och vår förtöjningsplats är Skeppsholmen. Jag ser verkligen fram emot att få utbilda elever igen efter ett längre uppehåll i form av varvsvistelse.

 

Johan Lyckemark

FC HMS Gladan

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *