På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 210616

HMS Gladan

God morgon,

Kadetter ur Officersprogrammet Nautik 20-23 har under måndagen mönstrat ombord på HMS Falken respektive HMS Gladan. Efter en fullspäckad måndag med bland annat fartygsgenomgång och säkerhetsgenomgång kastade vi under tisdagen loss från Skeppsholmen i Stockholm. Hittills har vädret bjudit på strålande sol!

Just nu befinner vi oss mellan Gotska Sandön och Gotland. Vi genomför tävlingsförberedelser för att ikväll starta en tävlingsseglats mot systerfartyget HMS Gladan. Tävlingen kommer att starta någonstans mellan Öland och Gotland med målgång i Karlskrona skärgård under fredagen. Vi är vid gott mod och ser fram emot en, förhoppningsvis, jämn kamp om äran.

Att vara ute till sjöss igen är något många av oss längtat efter det senaste året på MHS Karlberg. Det känns något ovant att hoppa in i ett vaktsystem igen och förmodligen ännu mer för de som aldrig tidigare tjänstgjort ombord på ett örlogsfartyg. Trots att vaktsystemet erbjuder mindre sömn än normalt är vi glada och arbetar på, en moralhöjande faktor är den goda maten som fartygets kockar bjuder på.

I skrivande stund är klockan 0430 och solen är på väg upp. Babords vakt, som vi tillhör, har för en timme sedan blivit purrade och ätit nattskaffning i form av varma mackor. Det ser ut att bli ytterligare en fantastisk dag till sjöss.

Vågiga hälsningar,
Kd Bornerheim och Kd Hellström  

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *