På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 210617

HMS Gladan

Sjömanskap är inte som att cykla. Snart har två dygn passerat sedan losskastning från Skeppsholmen i Stockholm och livet på sjön har gjort sig påmint hos många. I vårt kadettgäng, som nu seglar som elever ombord, har de flesta av oss erfarenhet av att tjänstgöra som sjömän ombord flottans fartyg, med undantag för två f.d. soldater som gör premiär i sjöstridsdräkt.

Fast ett år in på officersprogrammet, som spenderats i sin helhet bakom skolbänken, där fokus legat på studerande av krigsofficeren Clausewitz, uträknande av penetrationsdjup på stridsspetsar och vad som egentligen är skillnaden på organisatoriskt och kollektivt lärande, förstår vi nu att studieverksamheten satt sina spår. Dessa nyvunna, livsviktiga, kritiska-för-tjänsten-kunskaper har nästintill ersatt vår fina yrkeskompetens; Gott Sjömanskap. De där dubbla halvslagen man tidigare gjorde i sömnen och de väl kalibrerade sjöbenen känns långt borta. Plötsligt står man där med en tamp i handen och funderar på hur man egentligen brukade ”knyta fast ett sånt här snöre” och över relingen hänger kamraterna i rad och tömmer sitt maginnehåll.

På tal om maginnehåll – jag tror att vi är många som samtidigt blivit påminda om en av örlogslivet främsta fördelar; den fantastiska maten som flottans eminenta kockar tillagar åt Sveriges sjöofficerare och sjömän varje dag. Fantastiskt gott och OJ vad extra gott det smakar när vi vet att våra armékursare just nu sitter ute i ett skogsbryn och äter pulvermat.

Nej, sjömanskap är inte som att cykla, men aptiten sitter i. Och ett par dagar på Östersjöns böljande blå ska nog ge oss tillbaka våra förmågor och intill dess cyklar vi med stödhjul i form av våra fantastiska instruktörer ombord som står ut med vårt återtagsbehov, stöttar och utbildar. Och i den svala Östersjövinden som får oss här på hundvakten att huttra, värms ändå ett sjömanshjärta av vetskapen att det är mot Sveriges framsida, Karlskrona, vi nu satt segel.

Alla tiders,

Kd Walker

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *