På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 210513

HMS Gladan

På morgonen gick vi loss från Ystad och satte kurs mot Karlskrona. Innan vi kopplade loss Gladan från Falken hoppade en del av Falkens besättning över till Gladan. Planen var att Gladan skulle sätta krysställ för första gången sedan varvsvistelsen och behövde därför lite extra hjälp.

För oss elever var det en lärorik upplevelse. Vi fick omsätta mycket av det vi lärt oss de senaste dagarna i praktiken. Allt från sjötermer och knopar till var olika signaler med skepparpipan innebär. Vi fick alla möjliga olika uppgifter och så snart vi var klara med en fick vi en ny. Vi agerade bland annat stortoppsgast och pekegast. Allt gick strålande! Efter en kortare segeltur återställdes samtliga segel och vi fick skjuts tillbaka till Falken i Gladans ribbåt.

Väl på Falken återgick vi till ordinarie rutin med vaktförfångning och andra bestyr. Framåt kvällen lade vi till i Karlskrona för en natt välbehövd sömn.

Väl mött,

Kd 321 Olsson och Kd 101 Carlsson

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *