På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 2023-11-01

HMS Gladan

Bom dia em casa na Suécia!

Gårdagen bjöd på en fantastisk syn när vi äntligen såg Madeira! Staden Funchal visade sig med varmt ljus som sträckte sig upp för hela bergssidan.

Idag däremot vaknade vi upp i en liten by som heter Canical för att Funchal var helt fullbokad. Men det gjorde inte så mycket för att vi istället får njuta av den lugna naturen som den fina ön bjuder på. I Canical så börjar vi dagen med daglig rengöring och sen dagens lektion, förhalningsövning. Förhalningsövning innebär att man flyttar på fartyget framåt eller bakåt med hjälp av mankraft. Då får man en bättre förståelse vad dem olika tamparna gör, öva på förtöjning och sjömanskap. Dock fick det vänta tills efter lunch då grundaren till farmville kom med sin superyacht och skulle bunkra där vi skulle öva. Ändringen i schemat innebar fys, vilket var mycket uppskattat då vi fick jobba på brännan men samtidigt springa upp för några berg och njuta av utsikten.

Efter slitet på förhalningsövningen väntar en mycket välförtjänt permission. Det tar cirka 30 minuter med taxi till Funchal. Det satt riktigt fint med en iskall och god mat. Imorgon sätter vi segel och siktar mot nästa mål.

Glada hälsningar till er där hemma men jag vill speciellt hälsa till min flickvän Ella som jag saknar otroligt mycket! Det märks att du är mycket saknad här ombord av besättningen också!

Hälsningar, Armstrong

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *