På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 2023-10-29

HMS Gladan

Ohoj!

Vi har nu passerat halvvägsmärket på vår seglats mot Madeira och fast mark. Med bara 236 nautiska mil kvar och en stadig kurs nästan rakt mot resmålet tuffar vi på i nästan 5 knop. Alla ombord har nu hämtat sig från sjösjukan som hemsökt oss de senaste dagarna, så humöret är nu på topp! Vi harfortsatt gästats av delfiner och håller än kvar vid hoppet att få se en val eller två. Maten är fortsatt av högsta kvalitet och så sent som igår bjöd konungen, eller byssan, på bland den godaste carbonaraliknande rätten flertalet av oss inmundigat.
Idag var inte heller någon vanlig dag då KdO Wictorsson fyllde år. Med dagen till ära servades semlor till trefikat. I övrigt fortsätter vi njuta av solen när denna tittar fram, vilket visat sig vara oftare och oftare. Vi har även fördjupat våranautiska kunskaper, och listat ut sambandet mellan knop, nautisk mil och grader. Med hjälp av detta lyckades vi räkna ut jordens omkrets, kan ni lyckas med det därhemma?

Glada hälsningar från Gladan och Atlanten!
Holmén, Jägersvärd, 1. kvarter

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *