På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 2023-10-30

HMS Gladan

Ohoj!

Med knappa 140 nautiska mil kvar till första resmålet i Madeira så är moralen fortfarande hög, även fast vädret sagt emot har vi i besättningen fortsatt att tuffa på mot målet. Allt såg bra ut tills barbordsvakt lämnade över då vi haft stabila 5-6 knop under vakten blev till att vi stod och stampade i flera timmar, TACK styrbordsvakten för det! Som sagt har vädret inte varit med oss idag allt började blött och slutade blötare, det har vart så blött att det var värt att gå och diska efter maten fick använda badbyxorna i det gråa vädret. Börjar tro att byssan hoppas på annat resmål än Madeira då idag temat på maten var asiatiskt, maten var i fortsatt väldigt bra kvalitet och backningstågen blir bara längre och längre. Efter barbordsvaktens manövrar i det hårda vädret kom det ut en väldigt chockad styrbordsvakt upp från trosdäck då hade vaknat uppe i taket. När ena vakten vaknade i taket stod halva vår vakt för att inte ramla i vattnet som fyllde gångborden och andra halvan älskade de utmaningar som vi fick. Sekonden var snabb på att ta ner toppseglarna och med det minska trimmet, men efter bara några minuter efter dem togs ned ångrade han sig och ville hissa dem igen.

På gott återseende från det stora blå, önskar två glada kadetter
Liander-Nyberg och Yttermark 4.kvarter

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *