På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 2023-10-28

HMS Gladan

Skepp och hoj, här har vi det skoj!

Vi har nu seglat i tre dagar och Atlanten har bjudit på allt från regn till solsken. Första dagarna var för många tuffa men humöret har inte svikit oss trotts att huvudet många gånger har hängt utförrelingen (eller innanför). Alla hade vi det tufft men andra hade det tuffare. Efter att ankaret lättat utanför Lissabon påbörjades färden mot Madeira. När vi väll kom ut på öppet hav fick vi känna på en del sjö med inslag av regnskurar, något skalplagg inte är optimalt för, blev många av oss införstådda med. Torsdagen följde samma anda som onsdagen, så när fredagen väl kom med solsken, delfiner och sköldpaddor kastades regnplaggen snabbt av för att inta all D-vitamin som man kan få. På kvällen bjöd konungen på fish tacos tillsammans med en cola vilket inte gjorde någon besviken. Vi tragglar på med elevtamp och benämningar på tampar till alla segel, målet är att klarakunskapstestet för att få uppleva Madeira till fullo. Fortfarande är det långt kvar ca 308 distans, men vi hoppas på goda vindar så att vi snart kan sätta fötterna på fastmark igen.

Tack för oss,

Blom & Scheutz

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *