På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 2023-09-22

HMS Gladan

Hälsningar från atlanten!

Efter två dagar till kaj i den lilla spanska staden Marin så är vi åter ute till havs. Vår nypåmönstrade fartygsläkare fick en tuff start ute på atlanten, då vår kurs innebar att vi styrde rakt mot vågorna. Efter någon timmes kämpande så var det dags att hissa segel. För tillfället gör vi ca sex knop med storsegel, gaffelfock, stagfock och klyvaren.
När vi förtöjde i Marin så blev vi kadetter och delar av nyckelbesättningen inbjudna till den spanska kadett-skolan. Även om vi är långt hemifrån så kändes det lite som hemma, då den spanska officeren visade sig ha en svensk mamma och i och med det pratade svenska med oss under besöket.
Skolan huserade elever i fem årskurser och skiljde sig i mångt och mycket från den svenska motsvarigheten. Området var stort och innehöll mycket fina faciliteter. Bland annat kan sägas att skolan hade både padel och tennisbanor, simhall, fullstor fotbollsplan samt diverse segelbåtar i storlek från liten jolle upp till sextio fots fartyg.
Efter studiebesöket så fick hälften av eleverna ombord HMS Gladan permission. För egen del så spenderades den i Pontevedra i goda vänners lag. Staden påminde en del om gamla stan i kungliga huvudstaden och bjöd på både god mat och dryck. Har ni vägarna förbi Galicien så kan vi varmt rekommendera ett besök.

Att vi har varit hemifrån sedan elfte september börjar märkas hos besättningen. Det är ofta trötta blickar som möter en vid vaktavlösningarna. Många börjar längta hem till nära och kära, egen binge, en varm och lång dusch eller kanske helt enkelt ett tyst och svalt rum.
På lördag förtöjer vi i Porto. Förhoppningsvis så har vi något roligt att berätta för er efter vistelsen.

Hälsningar Kadett Trumars och HMS Gladans besättning

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *