På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 2023-11-04

HMS Gladan


Hej allesammans!

I torsdags lämnade vi Madeira och Atlanten har börjat visa sina charmigare sidor, på dagarna har regnet byts ut mot sol och vågorna mot plattare vatten. Månen lyser med sin frånvaro men övriga stjärnor på himlen och marelden i vattnet kompenserar för mörkret.  Även vinden är nu på vår sida och vi åker medvinds i behagliga fyra knop på rätt kurs mot vårt nya mål som är ön ”La Gomera” som ligger i kanarieöarna. Luft temperaturen ligger på 25-30 grader Celsius och vattnet 23 grader Celsius. Lite annorlunda mot vädret hemma.

Under dagarna har vi haft fokus på utbildning vissa för säkerhetsskäl andra mer inriktat mot sjömanskap. Vi elever som är på båten har börjat utbilda varandra samt arbetsleda mer och mer. Vi börjar känna en viss trygghet med båten och kan ta egna initiativ med instruktörerna som bollplank.

Det har tillkommit en ny posttjänst under resans gång, logg-gast. Logg-gastens uppgift är att konstant ha koll på båtens position samt föra däckslogbok. Med den nya posten tillkom en ny tävling, vem kan dödräkna bäst och plotta ut det på sjökortet? Vi återkommer eventuellt resultat (om vi det går bra för oss). Kortfattat vad dödräkning är, man räknar med kurs och fart var man befinner sig utan att använda någon annan form av hjälpmedel.

Hoppas alla har det bra där hemma och att ni saknar oss, Hälsningar Malte och Johannes!

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *