På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 2023-06-14

HMS Gladan

Just nu befinner vi oss söder om Karlskrona med kurs mot Kalmar. Vattnet är lugnt och vinden är svag så vi gör knappt 2 knop. Vi är 16 optimistiska och drivna kadetter som i måndags eftermiddag mönstrade ombord för att genomföra 3 veckors segling som en del av vår utbildning. Vädret under de första dagarna har varit mycket fint och solkrämen har använts flitigt, förhoppningsvis fortsätter det goda vädret även om lite vind i rätta riktningar hade varit trevligt för seglingens skull.

Dagarna har spenderats med att lära oss våra respektive stationer, de olika tamparna vi arbetar med samt de vaktposter som vi bemannar under färdens gång. Många skratt och god stämning präglar besättningen såväl dagtid som kvälls och nattetid.

Under tisdags kvällen hissade vi segel och påbörjade seglingen. Det var många förberedelser som behövde genomföras då både Storseglet och gaffelfocken aldrig har hissats tidigare och är helt nya.

Många av oss kadetter har sedan starten av sin tid på Karlberg längtat tillbaka till sjöss, något som definitivt märks om dagarna väl tillbaka ombord på fartyg.

GMY Alex och William

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *