På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 2023-05-25 (2)

HMS Gladan

Strax innan 22.30 ikväll gjorde jag klart min elevtamp. Den ska egentligen vara klar på söndag, men då vi inte vet när tid ges för det framöver, så kändes det lika bra att göra klart den så fort som möjligt. Det finns ganska mycket kvar att önska kring estetiken om jag ska vara helt ärlig. Men den är gjord rätt och med tekniker vi lärt oss under dagen så jag är ändå ganska nöjd.

Fria vakten är för övrigt, är ganska najs. Man befinner sig uppe på däck och är fri så gott det går, man kan passa på att njuta av utsikten, bekanta sig med skepparna eller stärka bandet till sina kamrater. Dricker kaffe gör man, kaffe och vatten. Fryser gör man definitivt, vilket innebär att man måste hålla igång konstans för att inte känna att fingrarna domnar bort eller att snuvan kommer krypandes. Är man en trevlig prick så hjälper man även sina kamrater som står på vakt med diverse saker (så komplicerade saker som att hämta en banan eller fylla en vattenflaska). Jag har hittills inte träffat på någon otrevlig prick på mina vakter, vilket känns skönt.

Innan det blev snorkallt ute (läs: 10 grader, jag är bara klen) så hade vi en ganska trevlig dag ombord. Solen sken för det mesta, humöret var på topp och maten var god. När mitt kvarter satt på halvdäck och putsade mässing i morse så flög ett jas förbi, eller förbi och förbi, piloten showade ganska rejält för oss under några minuter för att sedan försvinna upp och bort i det blå igen.  Skepparna lärde oss viktiga sjötermer, att slå olika knopar och visade hur elevtampen skulle bli när den var färdig. Vi har inte varit ute så länge men hittills så har upplevelsen varit över förväntan. Har dock lite klagomål att förmedla till vädergudarna, men det får jag nog ta via en annan kanal än HMS Gladans resebrev.

Allt gott och simma (segla) lugnt, 202 Eriksson.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *