På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 2023-06-19

HMS Gladan

Efter lite drygt en vecka av segling börjar kadetterna ur den 230:e kursen få smak på sjölivet ombord på HMS Gladan. En välförtjänt permissionshelg i Visby gjorde susen och där talar jag nog för samtliga. Dagarna på Gotland och Visby spenderades med den första dagen i stekande försommarsol och de andra två dagarna i kvav molnighet. Besök i Visbys domkyrka gjordes under lördagen och kadetterna fick en historielektion av prästen. Nu bär det av mot Karlskrona igen och en viss midsommarledighet väntar runt hörnet för kadetterna såväl som för nyckelbesättningen. Vi bör nå Karlskrona den 21:e juni.

Då min personliga sjövana inom Flottan är relativt begränsad med endast 6 veckors sjöpraktik under värnplikten ser jag denna seglats som ett ypperligt tillfälle att få den erfarenheten och allt vad den innebär. Efter 8 dagars tjänstgöring ombord känner jag att det här är mitt hem- livet till sjöss!

Innan det här brevet blir för långt vill jag skicka med en liten Haiku-dikt som kort sammanfattar min erfarenhet om livet till sjöss.

På ett stilla skepp

Luftar jag mina känslor

Dimmorna skingras

// Kadett Lukas Larsén

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *