På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 2023-05-18

HMS Gladan

”När kommer vinden?”

I onsdags så fick vi på båten studiebesök av skolan Bernadotte gymnasium, både gamla och framtida elever här på Gladan. Vi på båten tyckte att det var kul att träffa blivande elever eftersom att de verkade visa stort intresse och förväntansfullhet av vad som komma skall. Vi elever som har seglat nu är från Ubåtflottiljen och vi fick besvara lite frågor om vårt kommande yrke och livet ombord. Vi kastade loss från Malmö runt 10-tiden och satte kurs hemåt – mot Karlskrona. Solen sken, vinden hade mojnat och stormigheterna från gårdagen kändes väldigt avlägsna. Vi har även fått upp ett nytt segel som heter stortoppssegel, där näst intill alla på fartyget varit delaktiga i dess sättning. Det serverades ärtsoppa och pannkaka till lunch (försvarstradition) och kebab i pitabröd till middag vilket var väldigt uppskattat av besättning och elever. Det gick fort till en start och vi har nu saktat in och går endast för segel vilket går ganska segt på grund av den bristande vinden.

Med fridens liljor Peace Out och godmiddag eller godkväll beroende på när detta läses.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *