På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 2023-05-15

HMS Gladan

 

God kväll, klockan är nu 2309 den 15e maj 2023. Vi är ett gäng på 12 värnpliktiga från första ubåtsflottiljen som ska genomföra sjömanskap 1 ombord kommande vecka tillsammans med ordinarie besättning och Fänrik Wilkens.

Vi la loss från Öckerö vid 1800 för att segla tolv distansminuter för att sedan lägga oss på svaj över natten. Samtliga värnpliktiga fick snabbt ta del av planen för veckan och vi är alla förväntansfulla. Många har redan lyckats dra på sig t-shirtbränna och imorgon lovas det starka vindar. Stadiga 14 m/s och 20 m/s i byarna, men det kommer bli kul.

Ordinarie besättning är väldigt trevliga och maten är god, vi tror bara att det bara kommer bli bättre och bättre, trots att det bara blir en veckas segling.

Just nu är det svalt i luften och vi pejlar var 20e minut för att kontrollera att vi ligger fast med ankare, än så länge har vi inte släppt, men man känner hur det blåser upp och att Gladan snurrar runt ankaret trots att det skulle blåsa upp först vid 0400.

/121 Johannesson

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *