På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 2023-05-17

HMS Gladan

En natt som kantades av pejling i en lugn vik med utsikt över Vinga fyr övergick snabbt i ett fyspass. Åttio meter ankarkätting skulle upp från botten, och likt allt annat ombord görs detta med handkraft. Två handtag monterades på ankarspelet och därefter stod vi nästintill samtliga i besättningen och vevade för glatta livet. Det var tungt. Till slut kom ankaret ändå upp och vi värnpliktiga för 1:a Ubåtsflottiljen gav oss ut på vår första riktiga sjöpraktik, ombord på HMS Gladan. Det var otroligt kul att hala i tamp och sätta lite segel, även att stå post som utkik då man klättrar högt upp i fockmasten för att kunna se ut över horisonten samt som rorgängare för att få styra skutan. Alltihop kändes väldigt mäktigt.

Fartygschefen och sekonden hade förvarnat om att det skulle blåsa upp ganska rejält under kvällen. När man såg ut över solnedgången då en enorm röd sol färgade himlen rosa var det svårt att föreställa sig de kommande stormigheterna. Dessvärre var solnedgången akteröver och när man vände sig om för att blicka framåt bredde där ut sig en vägg av mörker. Tyvärr ville VO inte vända om.

När vi i Styrbordsvakten gick av för frivakt klockan 00:00 var vågorna höga och fartyget gungade ganska rejält. Det var ingenting emot kommande timmars sjögång. Vi bytte om och lade oss i våra kojer – tills man plötsligt flög ned på durken. Gungningarna blev större och större medan lutningen åt babord också ökade vilket gjorde att vi som låg på styrbord sida krampaktigt fick hålla i oss för att inte falla ur bingen. Vi höll i oss under fyra timmar tills det var dags för vaktbyte igen. Jag somnade till en gång och vaknade på durken, därefter sov jag helt enkelt inte mer för fallet ned kan sammanfattas som: inte så behagligt. På vaktavlösningen fick vi veta att det fanns träplankor till bingarna som förhindrar just sådana fall. Så nu vet vi det till nästa gång... Men natten blir åtminstone ett roligt minne att ta med sig.

Vi jobbade på, trötta, sjösjuka men ändå på ganska bra humör och kom vid 13-tiden fram till kaj i Malmö. Väl på plats fick vi studiebesök av ett gäng gymnasieelever som vi skulle visa runt ombord, nu när vi ändå varit här i uppemot 48 timmar. Många av besökarna hade seglat HMS Gladan tidigare så det blev tillslut mer de som förklarade saker för oss. Det var väldigt trevligt.

Första dygnet till sjöss var ett äventyr och jag ser framemot kommande dagar. Nu skall jag dock ta ikapp lite sömn!

Allt gott //131 Forslöw

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *