På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 2023-03-18

HMS Falken

Hej alla där hemma!

Nu är det kadett Larsson som skriver. Klockan är 02.17 den 19 mars vilket betyder att min vakt just nu går ”hundvakten”, den vakt som går mellan 00:00 och 04:00. HMS Falken fortsätter sin resa mot Lissabon i hela 4 knop och vi har 385 NM kvar, vi beräknas vara framme om ca fem dagar. Det går höga vågor och vinden ligger fortfarande inte till vår fördel, detta medför att det blir rätt stökigt ombord till och från. De flesta kadetter har dock börjat få sjöben nu, men det är bra att kockarna lagar så god mat då man ofta fått smaka på maten två gånger…

Vi har påbörjat utbildning ombord och de senaste dagarna har vi fått lära oss massor om fartygets olika tampar, om sjötermer och hur vi gör olika knopar. Det är många nya och svåra ord och så fort man lärt sig något nytt så har man glömt något annat. Vi har även fått påbörja våran elevtamp och när folk ombord ser min sorgliga skapelse så skrattar de… men men, man får väl bjuda till bra stämning på något sätt.

Dagarna är långa och man får inte speciellt mycket sömn, men vi håller modet upp och kämpar på här ute!

Självklart ska jag passa på att hälsa till min Alex, jag saknar dig!

Hälsningar,
Kadett Larsson

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

2 kommentarer

  • Nick Andersson 22 mars 2023 16:37

    Äntligen ett resebrev !! Kul att läsa hur ni har det !
    Hoppas ni får en fin fortsatt seglats.
    Lycka till med tampen och alla sjötermer.

  • Andreas 5 april 2023 13:38

    Spännande läsning

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *