På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 2023-05-20

HMS Gladan

Full rulle, kanelbulle!
Dagen börjar tidigt för babords vakt. 04.00 är det vindsstilla utanför Trelleborg på sydkusten. Gladan tog sig negativa distanser mot Karlskrona och längtan efter Örlogshamen i Blekinge blev allt större. Marine Traffic visar på att Fartyget gjort ett försök på att rotera, detta till följd av ”svårstyrt” skepp.

Solbrända ansikten har samarbetat under dagen för att hissa stortoppseglet. Många timmars pill med öljetter, dubbla halvslag och tamp, mynnade ut i att Gladan kunde provseglas med det nya stortoppseglet.

Maten som serverats under dagen har varit fisk & potatis, samt haloumiburgare med pommes.

Eftermiddag och kväll har spenderats på elevtampar och att vika storsegel. Chans till återhämtning under dagen har varit en bristvara, då alla ständigt behövs till både det ena och det andra. Klockan är i skrivande stund 00:32 och det är bara 3h och 28 minuter kvar tills babords vakt får sova…

De värnpliktiga från 1.a Ubåtsflottiljen tackar för fin utbildning och roliga dagar ombord. Det vi alla tar med oss ifrån veckan är tålamod, sammarbete och kommunikation som är viktigt till havs. Såklart tar vi även med oss solbrända ansikten hem.

Nu känner rekryterna att de är färdiga med fartyg på ytan och ser fram emot en framtid under den…

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *