På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 20131119

gladanochfalken

Resebrev HMS Gladan 2013-11-19 kl 0208 Skeppstid

 Läge: N24 ° 32,0´ W 022° 08,4´.  Avstånd Las Palmas: 420 NM. Avstånd St Barth: 2308 NM

Kurs: 266. Fart:  6.5 kn mot mål             

Väder: Varma vindar, periodvis duggregn.  Temperatur luft: 21°c.  Temperatur vatten 20°c

Vindriktning: Ost Nordost.  Vindstyrka: 12 m/s

 

Hej på er där hemma!

Inatt är första vakten jag går runt i t-shirt på däck. Det är 1:a vakten som har förfångat hundvakten och jag, Julia, går som VO2 tillsammans med Anton som är vaktens VO. 1:a vakten består av mig, Elsa Söderdäck, Erik Gelderman, Fredrik Olsén samt Anton Sjödin. Vindarna nattetid börjar bli riktigt behagliga och snart behöver man nog inte förstärka klädseln under nattvakten längre. Precis innan jag gick ner för att börja skriva på detta blogginlägg hade vi vårt första närgående möte (närgående för att vara ute på Atlanten). Vi mötte ett cargo-ship på södergående, med ett CPA på 2,5 NM. Det finns så otroligt mycket vatten, men ändå lyckas man hamna så nära varandra. Det var hur som helst trevligt att få syn på ett annat fartyg, utkiken har annars inte så mycket att rapportera in under dygnen.

Dyningarna håller fortfarande i sig, och de som var sjösjuka till en början har nu återhämtat sig och balanssinnet har börjat anpassa sig till de Atlantrullningar som skiljer sig avsevärt från Östersjöns vågor hemma i Sverige. En iakttagelse som gjorts av flertalet kadetter är att de som ofta blir sjösjuka där hemma klarat sig mycket bra här på Atlanten. Jag som brukar vara en av de lite blekare kadetterna ombord har under dessa första dagar fått gå runt med knäckebröd och vatten till stackarna som inte klarat sig lika bra. Jag skulle vilja påstå att känslan är fantastisk. Äntligen får även jag behålla den goda maten som serveras ombord!

Vi har ju för länge sedan tappat täckning både för internet och telefon, och den väl invanda rörelsen att ta fram telefonen och fippla med den så fort det blir dötid har man fått vänja sig av med. Nu tittar vi istället ur över fantastiska soluppgångar och solnedgångar, en himmel fylld av stjärnor, stjärnfall och planeter, eller varför inte en fullmåne som lyser upp lika starkt som strålkastarna på en fotbollsarena. Det är inte alla som får förmånen att läsa in sina högskolepoäng i astronomiskt navigation på detta sätt. Vi är alla ombord överens om att så mycket bättre och mer pedagogiskt än såhär kan det knappast bli.

Slutligen vill jag passa på att smyga med en hälsning till min goa familj, jag saknar er redan och vi som bara varit ute i 4 dygn…. Jag ser fram emot första samtalet hem när vi är framme i St Barth J Men fram till dess ska jag njuta av sol, värme och alla dessa astronomiska uträkningar vi sysslar med!

Varma hälsningar från 1:a vakt genom flaggkadett Julia Hultberg

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

10 kommentarer

  • Christer Levihn 19 november 2013 08:34

    Vilket orättvist bra jobb/utbildning ni har....och det blir inte mindre orättvist när ni når Väst Indien :-)
    Viktors Pappa

  • Annelie Saager 19 november 2013 13:40

    En hälsning från Blekinge till Gladans besättning.
    Tack för alla goa resebrev. Det är en stor hjälp för oss alla här hemma när saknaden blir stor. Vilken upplevelse ni får vara med om, förutom sjösjukan. Ni har väl plåster med er?
    Ha det nu gott, och njut av upplevelsen .
    Hemma är det fortfarande plusgrader och regn. Jag väntar på VINTERN ( sant) .
    En extra liten hälsning till min gubbe.
    Kram Annelie

  • Tommy Nilsson 19 november 2013 16:31

    Ni har det bra. Se nu till att Ni får lite maskin,
    el, kyl utbildning.
    Glöm inte lära Er hur man nödkopplar brand
    och länsutrustningen.
    Så var det 4:an också.
    Hälsar f.d. brass HMS Falken

  • katarina hultberg 19 november 2013 19:54

    Hej Julia! Nu laddar pappa och jag för Linnéas spinningpass. Vi får se hur många motionärer som kommer i kväll. Många sitter nog bänkade framför tvn för att se fotbollsmatchen Sverige-Portugal. Pappa undrar om ni sett några spännande djur ännu? Vi saknar dig! Kram, mamma och pappa

  • Christina Hök 19 november 2013 20:30

    Låter som att ni har det rätt ok. Vi har det jättefint utanför Malaga med bra golfträning och fina golfbanor. Kricken sitter intill oss nu och hälsar så gott. Hälsningar från Christina och Peter Hök

  • Mimmis syster 19 november 2013 22:41

    Låter som ni har det underbart! Här hemma är det regn och kallt... Just nu tittar vi på vm kvalet Sverige-Portugal, 0-0 i halvlek! Vi håller tummarna :) Magnus skriker i soffan både när det går bra och dåligt verkar det som haha! sola och bada för oss här hemma med, ta hand om er!
    Kram till Mimmi och Calle

  • Caroline Schramm 19 november 2013 23:41

    Hej! Låter som ni har det väldigt bra och kommer bara bli bättre. Roligt också att ni uppdaterar bloggen ofta! Måste tyvärr meddela att Sverige precis förlorade mot Portugal med 2-3, snyft! :P Dock en spännande match med många målchanser och i andra halvlek ledde till och med Sverige med 2-1, men men nu blir det tyvärr inget vm.. Annars är allt bra här hemma, men saknar dig självklart massor Viktor! Älskar dig! puss/Caroline

  • Solveig Bergström 20 november 2013 00:59

    Hej. Vad härligt att läsa det ni skriver. Fullmånen kan verkligen vara fantastisk när det är mörkt i övrigt. Det glädjer mig att ni har vant er av med att "fippla på telefonen" så fort det blir dötid :) Ha det så bra. Solveig / Helenas mamma.

    Till Helena privat:
    Jag håller på att sy en soffkudde av din gamla tröja "failure is not an option". Hoppas du har klarat dig från sjösjukan!?! Må så gott - vi saknar dig. Kram Solle

  • Gabban 20 november 2013 14:07

    Heeej Julle!
    Vad härligt det låter :) skönt att du slipper sjösjukan också! Nu är det bestämt med nyår så hoppas du inte ändrat dig. Alla tycker det ska bli jätteroligt!!
    Jag tänker på dig. Kämpa på de stunder då allt känns lite tung så väntar det massa sol och shopping på andra sidan atlanten!
    Oskar och Julia glöm inte bilderna i er vita uniform!! ;)
    Hälsa alla och krama Anton Fredrik och Oskar från mig, då får du ju också en bra anledning till att kramas lite. :)
    Puss!

  • Åsa Sjödin 20 november 2013 20:13

    Här kommer hälsningar till Anton Sjödin. Befinner mig hos din flickvän . Vi fikar lite och myser i soffan. Allt är bra här hemma även om vi längtar efter dig och även din bror och Cissi, som ju också är på varmare breddgrader. Här hemma roar vi oss med att skrapa bilen eller tar oss fram i regn och rusk. Skittrist! Längtar efter dig ! Carola instämmer! Kram mamma. PS idag kom inbjudan till Roberts och Noras bröllop .

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *