På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 131120

gladanochfalken

Resebrev HMS Gladan 2013-11-20 kl 00.36 Skeppstid

 Läge: N23 ° 07´ W 024° 37´.  Avstånd Las Palmas: 575 nm. Avstånd St Barth: 2180 nm

Kurs: HK 200, Fart: 7 kn        

Väder: Varma vindar, mulet. Temperatur luft: 21°C. Temperatur vatten 22°C

Vindriktning: Ost Nord Ost. Vindstyrka: 9-13 m/s

 

Hej där hemma!

I samband med att det blev onsdag så förfångade andra vakten posterna ombord. Nu är det vi som framför fartyget under kommande fyra timmar medan övriga sover.

Dagarna går i rasande fart här ombord och tisdagen var inget undantag. Andra vakten som gick av vid 08 på morgonen hade en fin måne som vi kunde plocka ner med sextanten och räkna på samt en fin soluppgång som tyvärr, på grund av moln, inte kunde leverera någon horisontalazimut.

Eftersom jag var avgående VO så fick jag idag möjligheten att vara med på morgonmötet som befälslaget har ombord varje dag. Det var väldigt intressant och det gav ett större helhetsperspektiv på allt som sker ombord.

Sedan förflöt dagen med vanliga rutiner. Det rengjordes, togs solhöjder och räknades för fullt under förmiddagen. Runt lunch var det en stor ansamling på halvdäck när det var dags för dagens meridianpassage. Meridianpassagen är den tid på dygnet, runt 12 slaget mitt på dagen, då solen passerar som högst över meridianen. Genom att få reda på hur högt solen står så kan man räkna ut vilken latitud man är på.

Vid den dagliga 13.30 uppställningen idag så förklarades det mer ingående om vad en meridianpassage är och hur vi räknar, men framför allt varför vi räknar som vi gör och hur de olika parametrarna hänger ihop. Allt för att ge oss kadetter en större förståelse för vad vi räknar på. Idag på uppställningen fick vi även lite medseglande besök i form av ett gäng delfiner som var lite nyfikna på oss, de första vi sett sedan resans början.

Eftermiddagen flöt sedan på med lite däcksarbete, vaktförmännen hade sitt första möte med tjänstegrenscheferna ombord, där det diskuterades hur vi alla har det ombord samt om det kommit upp några frågor eller funderingar i vakterna under tiden som gått ombord. Slutligen kunde vi äntligen få möjlighet att ta en horisontalazimut vid solens nedgång och några timmar senare hade ännu en dag förflutit här ombord.

Slutligen vill jag bara hälsa till alla där hemma, jag har det jättebra här ombord så ta hand om er så ses vi om några veckor. 

Varma hälsningar från Flkd Zanderholm.

 

VO kommentar: Vi är nu inne på 5 dygnet ombord. Rutinerna och arbetet ombord börjar komma på plats och livet börjar rulla på. Vi har lång väg kvar och mycket energi läggs på vägval till St Barth. Det är väldigt viktigt att komma rätt och spara distans. Flkd har tillgång till allt ombord vad avser väder och vindar, för att göra rätt vägval. Än så länge så har vinden varit mycket gynnsam och vi går med god fart mot mål.

Flaggkadetterna är mycket trevliga och öppna. På ett positivt sätt är de mycket intresserade och jobbar på bra.

Lars Saager / 4.O

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

9 kommentarer

  • Marie Andersson 20 november 2013 12:51

    Här kommer en hälsning från ett grått och frostigt Motala! Härligt att läsa om varma vindar och sol hos er! Det är så bra med er blogg. Man läser, blir lugnad och det känns så skönt att allt rullar på för er. Fantastiskt med delfiner, fullmåne och stjärnklart! Fina upplevelser!
    Oskar! Låter som att ni har det fint. Vi hoppas du mår bra och du ska veta att vi tänker på dig! Axel är på Kap Verde och har det toppen! Vi andra mår bra! Släkten skickar sina kramar! Puss! Mamma

  • Camilla Ednersson 20 november 2013 15:10

    Jättekul att läsa om hur ni har det! Hoppas träningen går som planerat Malin =) Hälsa Henke med en stor kram från mig!

  • Claes Hultberg 20 november 2013 16:46

    Hej alla flaggkadetter,
    Ni ser ut att ha det bra där ute. Följer ert bloggande med spänning.
    Kan ni inte lägga upp lite bilder?

    Hälsningar från Julia pappa

    //Claes

  • john fransson 20 november 2013 19:38

    Bra jobbat! Hoppas att det fortsätter att gå bra.

  • Inga Lis Ahlström 20 november 2013 21:19

    Hej Julia! Så trevligt att läsa era resebrev. Morfar och jag tänker på er varje dag. Katarina är hos oss just nu för att klippa morfar så han är fin när han ska till korttids i morgon. På söndag åker jag till Stockholm för att se på pjäsen Rain man tillsammans med Margareta. Vi ligger kvar hos GunGerd och Gunnar en natt. Vi saknar dig Julia. Kram från mormor och morfar

  • Gunnel Baazius 21 november 2013 00:46

    Hej allihopa! Första snöfallet ikväll i Jönköpingstrakten. Inte så mycket men absolut snö.. Det är långt borta ifrån er era lyckostar! Vi fryser :-) kram särskilt till dig Hans, allt väl med oss gm mamma.

  • Ragnar Westblad 21 november 2013 01:08

    Har ni inte fisherman satt?

    • jerkerschyllert Ragnar Westblad 21 november 2013 23:04

      Hej Ragnar!
      Fischerman är satt sedan start, vi hade den nere ett kort ögonblick när vi fick en regnskur över oss. Alla hälsar till dig.
      Jerker

  • Mikaela Zanderholm 22 november 2013 00:21

    Skönt att höra att du har det bra Malin. Puss och kram syster

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *