På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 131121

gladanochfalken

2.ock Strömberg med skadad fot. 3.O Levin förevisningsövning. 3.Sk Gustavsson med första fisken. Elev Hamilton med 2 lärare. Klara att ta meridianpassagen. Kmä Jonsson straxt innan fartrekord 11,7 kn.

Resebrev HMS Gladan 2013-11-21.

Skeppstid: kl  01.30

Läge: N21 ° 01´ W 026° 25´ . Avstånd Las Palmas: 720 nm. Avstånd St Barth: 2075 nm

Kurs: HK 220. Fart: 7,5 kn     

Väder: Varma vindar, mulet. Temperatur luft: 23°C. Temperatur vatten 22°C

Vindriktning: Nord Ost. Vindstyrka: 9-12 m/s ( max 16,5 m/s )

 

Hej igen!

Klockan lokal tid är 00:35 och jag har precis lagt ut alla planeters position på vår ”Starfinder”. Starfinder kallas den himmelskarta vi använder för att identifiera vilken himlakropp det är vi tittar på. Med hjälp av pejlskiva och sextant tar man reda på bäringen och höjden till himlakroppen och kan sedan se vilken stjärna eller planet man har hittat. Stjärnorna är ju så långt borta från oss att deras position på himlavalvet kan räknas som samma hela tiden, men planeterna i vårt solsystem är närmre oss vilket gör att deras position ändras varje dag, varav man behöver lägga ut dessa manuellt i Starfindern.

Att förklara något som astronav på papper eller på en whiteboardtavla kan vara mycket svårt eftersom 3D-dimensionen saknas. Detta åtgärdar dock Gladans glada instruktörer på bästa sätt med till buds stående medel. Idag hade vi tex genomgång sittandes på halvdäck och fick förklarat för oss begrepp som deklination, zenit, vändkretsar, polcirkel, midnattsol mm med hjälp av en apelsin spetsad på en blyertspenna snurrandes runt en knuten näve. Mycket mer logiskt och pedagogiskt! Ni som är nyfikna där hemma får be era hemkommande astronautiker visa när ni möts igen J

Vi hade även en ”squall”-övning idag. Squall är en hastigt uppkommen ändring av vindhastighet och riktning, ofta förekommande vid lokala regnskurar. Ifall en sådan kommer gäller det att fort som tusan bärga och få ner alla toppsegel, något som man i bästa fall har 10-15 min på sig att göra. Idag trodde vi att det var en squall på ingång, men det visade sig efter mycket slit och stress endast vara en kraftig regnskur som lämnade oss dygnsura i och för sig, men tack och lov utan vindförändringar. Bra övning dock, nästa gång kanske vi inte har sådan tur!

I övrigt har vi det bara bra här ombord, alla har kommit in i skonertlunken nu efter en lite hastig start. En liten kadettförkylning går runt här ombord som några har drabbats av, men vi kämpar på ändå!

Jag kan med största sannolikhet tala för alla när jag säger att vi saknar er där hemma, vi uppskattar jättemycket era små kommentarer som trillar in här på bloggen. Dessa delas ut under dagarna och är till allas stora glädje, fortsätt med det! J

Varma hälsningar från 21:a breddgraden,

3:e vakten genom flkd Helena Bergström

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

8 kommentarer

  • Eva Gustafsson 21 november 2013 07:20

    En hälsning till Oskar A. Kalas igår för Lukas och vi frångick alla rutiner och gulaschen lyste med sin frånvaro;) Men jag tror släkten va nöjda med det som bjöds :) Vi saknade dig!

  • Katarina Bergström 21 november 2013 11:27

    Till Helena Bergström:

    Hej Helle! Vad roligt att läsa om erat äventyr :) Blir så avundsjuk när jag läser om att ni ser soluppgången/solnedgången och alla stjärnor på natten, det måste vara så vackert! Hoppas att du har klarat dig från förkylning och sjösjuka också! (eller i vart fall att du vänjer dig vid sjösjukan så snart som möjligt). Jag skriver just nu från Örebro, händer inte mycket intressanta saker här... :P Jag och David julpyntade igår (ja vet att det är lite tidigt) och jag har köpt min första glöggflaska för i år! Davids nya bil är här i Örebro nu också, så vi åker på massa utflykter! Åker till nya naturreservat och igår var vi i Karlskoga. Jag var ju i Stockholm i helgen också, det var väldigt roligt. Åt middag med mamma och pappa och passade på att träffa lite kompisar. Aja, nu ska jag kila iväg och laga lite frukost, ha det så bra så länge så ska jag försöka komma ihåg att slänga iväg någon kommentar då och då!
    Kram från syrran :)

  • Thomas Ehrner 21 november 2013 12:38

    Fredrik han tog lilla hutten
    Sen kolla han noga upp rutten

    Åt sen choklad
    Å var nöjd å glad

    Å fixa sen lätt azimutten!

  • Birgitta Wickstein 21 november 2013 13:10

    En hälsing till er alla att nu är snön på väg --snö i dag i skåne. pHUU-
    Lyckliga er
    till dig Anders Wickstein en extra hälsning från mor Ann Marie Axel ...

  • Marie Andersson 21 november 2013 19:17

    Åh vad kul med lite bilder! Sol och lite av varje att pyssla med ser jag! Tack för information vad ni jobbar med! Lite svårt att förstå precis som du skrev Helena! Men jag lär mig lite varje dag! Skulle vara kul att veta vilka som ingår i de olika vakterna! Krya på er!
    Oskar! Som Eva skrev vi saknar dig! Idag tänkte jag när det ringde att det är nog Oskar men...visst ja det är det inte! Hoppas du är frisk och har det fint! Vi har tänt brasan och har det skönt! Puss! Mamma

  • katarina hultberg 21 november 2013 22:41

    Hej Julia! Era resebrev är som alltid väldigt läsvärda. Så roligt att också få se lite foton. Här hemma i Västerås är det grått, kallt och regnigt. Wolfi var ute en sväng på eftermiddagen och kände sig så ruggig när han kom in att han fick söka värme under en halogenlampa... Pappa har hållit joggingpass på Friskis i kväll och jag har haft kvällsöppet på jobbet. Vi tänker på dig! Kram, mamma och pappa

  • Lotta Zanderholm 22 november 2013 01:43

    Kul att få följa er resa! Kramar till Malin hälsningar från ett regnigt Stockholm.

  • Gustav Risting 22 november 2013 23:01

    Till: Helena Bergström:
    Redan en vecka! Hoppas ni har det bra på båten! Det verkar i alla fall så på era berättelser :)
    Här är det betydligt gråare. Men jag såg faktiskt solen i söndags, passade också på att vattna dina växter efter Biscayafesten i helgen. Hörs snart!
    Kram

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *