På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 131122

gladanochfalken

1.Sk Mattsson och Fartygsläkaren Hök. 3.O Levin håller hov. Ansvars-VO 4.O Lars Saager övervakar allt. Flkd Andersson och Flkd Zanderholm som VO och VO2 Första flygfisken. Halvdäck under dagtid med all astronavigationsutbildning.

Resebrev HMS Gladan 2013-11-22..

 Skeppstid: kl  0100

Läge: N 19° 38´ W 028° 17´ . Avstånd Las Palmas: 870 nm. Avstånd St Barth: 1970 nm. Avstånd Cape Verde: 270 nm.

Kurs: HK 240. Fart: 6,5 kn     

Väder: Varma vindar, stjärnklart. Temperatur luft: 24°C. Temperatur vatten 23°C.

Vindriktning: Ost Nord Ost. Vindstyrka: 5-9 m/s

Segelsättning: Jagare, Bredfock, förtoppsegel, Fisherman, revad Storsegel

 

Hej igen!

I skrivandets stund går jag och min vakt (1a vakten) hundvakten Denna infinner sig mellan kl. 00.00 – 04.00. Hundvakten är under de allra flesta dagar en ypperlig tid att lära sig stjärnor och dess namn och position på himlavalvet. Just idag har vi dock en något molnig vakt så vi hoppas att det snart klarnar upp. Man skulle kunna tänka sig att natten är den tid vi tar stjärn- och mån-höjder med vår sextant för att bestämma vår position utifrån, men så är inte fallet. Detta beror på att under natten är horisonten något otydlig och man får därför ett felaktigt värde, detta görs istället under skymning och gryning.

Nu tänkte jag berätta lite om dagen som gått. Större delen av dagen då vi ej gått vakt har bestått i ”räkning”. När vi kom ombord fick vi ett antal uppgifter i astronomisk navigation samt tidvattenberäkningar att genomföra. Medan vi räknade passade vi på att njuta av solen och placerade oss därför med sextant, passare, transportör och miniräknare på halvdäck. Det blir bara varmare och varmare för var dag som går och desto länge söderut vi kommer. Idag har vi varit uppe på en temperatur på 25 grader. Detta välkomnar vi och skänker våra tankar till er där hemma i Sverige och skickar lite sol i tanken till Er.

Varje dag klockan 13.30 har vi en uppställning med hela besättningen på däck så att vi alla får en chans att se varandra under dagen. Under denna uppställning ges information som rör hela besättningen samt att vi har ett utsett nyhetsankare per dag som läser upp nyheter. Detta så att vi inte skall hamna helt under radarn på vad som sker i vår omvärld, där utanför vår lilla bubbla. Innan vi åkte fick varje kadett i uppgift att förbereda ett 10 min långt föredrag om valfritt ämne. Detta kom vi igång med idag och första föredraget hölls även det under 13.30 uppställningen. Efter uppställningen finns det vanligtvis en lektion som man kan närvara på om man så önskar, kan tilläggas att de flesta brukar närvara då intresset för den astronomiska navigation växer och känns roligare desto mer man faktiskt förstår hur allt fungerar och hänger ihop.

Under eftermiddagarna fylls däck allt som oftast upp med träning. Det är många som har med sig träningsprogram hemifrån och har man inte det kan man lägga upp ett pass ombord eller låna av någon som har med sig. Det finns en hel del träningsutrustning ombord och i annat fall kan man hitta många delar av fartyget man kan använda sig av.

För att avsluta detta resebrev tänkte jag berätta att vi under kvällen fick vår första flygfisk på däck. Flygfisken är inlämnad till byssan och vi väntar med spänning på ett utlåtande av chefen som under morgondagen enligt tradition kommer att få smaka på denna godbit!   

 Varma hälsningar från 21:a breddgraden,

 1:e vakten genom flkd Elsa Söderbäck

 

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

14 kommentarer

  • Thomas Olsén 22 november 2013 09:39

    Hej Fredrik! En sjöman älskar havets våg, eller hur? Hoppas vindarna är med er och att du inte matat fiskarna allt för många gånger! Glöm inte att äta knäckebröd och knyta längst ner på påsen!

    Passa på och njut nu, själv är det slutgungat för min del i år! Hälsa alla ombord!

    Med vänlig hälsning, lillebror!

  • Emily Wickstein 22 november 2013 09:53

    Herr Wickstein, har konstigt nog inte ätit upp dina ostbågar än. Inte lika roligt att äta ostbågar utan dig!

    Puss & Kram / Emily

  • Christina Hök 22 november 2013 11:11

    Så härliga bilder, vilken fin färg på havet. Hoppas flygfisken smakade bra. Här i södra Spanien har vi det soligt men bara 16 grader. Stor kram till Madeleine och varma hälsningar till er alla. Christina och Peter Hök.

  • arne söderbäck 22 november 2013 11:19

    Sitter i södra Spanien o fryser. Finns det inte plats nästa gång för en skeppskaplan?

  • Olle Eriksson 22 november 2013 12:13

    Ni verkar ha det fantastiskt!
    Fredrik, du ser besvärad ut. Har du blivit tilldelad ett trasigt instrument? (Jag äter för dig på w3)

  • Rebecka 22 november 2013 13:11

    Till Erik Gelderman:
    Hej babe! Insag just att mina tidigare meddelanden nog inte kommit fram.. Tekniskt geni som jag ar!
    Hoppas allt ar bra med dig!!! Tanker pa dig hela tiden. Har ar allt bara bra. Lamnar indien imorgon for att utforska indonesien ett tag innan jag aker till bella! Sa idag har jag shoppat fula hippieklader till vara kommande fredagsmys. Langtar sa till januari!
    Massa karlek, pussar & baccarat
    Rebecka

  • Camilla Ednersson 22 november 2013 14:16

    Malin; vi har fått mail från erasmus och de vill att de som endast valt en nation ska välja minst ett till alternativ pga konkurrens. Om du kan meddela via bloggen (kommentarer eller motsv) så vidarebefordrar jag det till nina gemvik! =)

  • Marie Andersson 22 november 2013 15:25

    Hej Oskar! Härligt att se dig! Du ser ut att må väl!

  • Therése Palmquist 22 november 2013 17:00

    Hej! Jag skulle vilja hälsa alla som jag känner ombord! Ni är supergrymma!
    Ett meddelande till Karl-Magnus Persson:
    Du är saknad men eftersom du nyligen (via migsjälv) införskaffade en Benefit Julkalender från Sephora (Wihooo) så är jag glad iallafall! Tack päls! ;) Den kommer att komplettera den första du gav mig perfekt!
    Det är mkt i skolan men fortf superkul! Tentan kommer nästa vecka så då får du hålla tummarna! På söndag ska jag med mamma och Charlotte till Taxinge jumarknad för att kickstarta julen!
    Ha kalaskul men försök att inte få en superschysst solbränna så jag ser blek ut bredvid dig sen! Puss&kram Thessan

  • Christer Levihn 22 november 2013 17:47

    Ser inget vidare ut. Tackar vet jag +1 grad, duggregn, en skitig hund efter morgonpromenaden och mörk dygnet runt :-). Nä ni ser ut att ha det alldeles för bra

  • Pelle Nilsson 22 november 2013 18:53

    Med tanke på hur duktiga kockarna är smakade säkert flygfisken fågel! Inte som på HMS Orion när vi fick ombord en sill i en storm utanför Mys Taran 91 :-) Hälsa besättningen! /Pelle

  • katarina hultberg 22 november 2013 19:47

    Hej Julia! Nu är det fredagsmys... pappa och jag äter räkor och laddar för säsongspremiär av "På spåret". Din eftersända post börjar ramla in här i Västerås, hittills inget som behöver åtgärdas. Hoppas allt väl med dig och övriga besättningen. Kram, mamma och pappa

  • Mats 22 november 2013 19:53

    Hej!
    Vi som följer er men inte känner er skulle uppskatta om ni hade bildtexter.
    Mvh/Mats

    • Lars Saager Mats 23 november 2013 05:15

      Hej Mats.
      Jag skriver text till alla bilder. Här ombord kan jag klicka på bilden
      och får då fram texten. Hoppas det även fungerar i andra ändan hos Er.

      L Saager

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *