På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 131123

gladanochfalken

BB trossbotten FC Schyllert äter frukost. Fl M Hök skriver hem. Flkd Vinnergård plockar ner solen. Kmä Jonsson och 2.kock Strömberg i byssan Timmer S Lindblad till rors. Var är vi. Navavd funderar.

Resebrev HMS Gladan 2013-11-23..

Skeppstid: kl  0100

Läge: N 18° 53´ W 030° 13´.  Avstånd Las Palmas: 1000 nm. Avstånd St Barth: 1840 nm. Avstånd Cape Verde: 320 nm

Kurs: HK 265. Fart: 6,7 kn     

Väder: Varma vindar, stjärnklart. Temperatur luft: 26°C. Temperatur vatten 24°C.

Vindriktning: Ostlig. Vindstyrka: 2-4 m/s

Segelsättning: Bärgade segel.

 

Hej där!

Just nu blickar jag ut över en stjärnklar atlant och man kan inte sluta le av tanken på att vi faktiskt befinner oss mitt ute på atlanten. Dagarna har börjat flyta ihop i och med att vi går på vakt under alla dygnets timmar men kan idag meddela att vi både loggat över 1000 distansminuter samt att vi seglat i över en vecka. Båda dessa fakta betyder säkert att vi närmar oss vår destination med stormsteg, dock skall inte segern tas ut i förskott då vi har många distansminuter kvar till mål.

Under fredagen har det varit strålande väder med goda chanser till astronomiska observationer men också för väl behövd D-vitamin påfyllning i form av solning. Solen värmer dock inte bara upp kadettkroppar utan också fartyget, något vi på Gladan fått uppleva genom några stekheta nätter på trossbotten.

Fredagens 13:30 uppställning behandlade framför allt bestickets förande och vilka felkällor som kan påverka detta. Det är bland annat logg, kompass och ström/avdrift som är viktiga faktorer att ta hänsyn till för att dödräkningen skall fungera. Genom att ta astronomiska beräkningar kan man rätta upp ett bestick. Det var inte bara allvar och besticksräkning under uppställningen utan flkd Andersson hade förberett ett julmusik quiz som var ett välbehövligt avbrott mellan alla azimuter och höjder. Segern i quizet gick till laget Music Quizer och bestod av flkd Zanderholm och Gladans 1:e skeppare. Stort grattis till dessa!

Till sist vill jag skicka en hälsning hem till familj och vänner och framför allt min älskade Melanie, saknar dig massor!

GMY

Flkd Ludvig Vinnergård

 

VO kommentar:

I går kom värmen på riktigt. Temperaturen steg avsevärt inombords. Solen brände och vinden dog ut på förmiddagen. Detta medförde att riggen stod och slog, vilket kan skada mer än nödvändigt.

Därför bestämde Flkd/Vi alla att bärga alla segel och starta maskin.

I dyningen rullar vi nu mot St Barth straxt under 7 knop. Vi håller en fart något över medelfarten som vi behöver för att vara framme den 5 dec. Skulle vi inte bärgat och gått med de 1,5-2,5 kn som vi hade, ja då hade vi inte varit framme i år. Kanske i slutet av januari……..och det vill vi ju inte.

Angående bilder så lägger jag ut dessa som Ni ser, men vi vet inte hur man får dessa efter texten och i snygga rader. Ni får hålla tillgodo som det blir. Huvudsaken är ju att Ni kan se oss.

I övrigt går livet vidare. Alla är till freds och nöjda. Mat, vatten och sextanterna är i topptrim.

TILLÄGG: Under gårdagen så bärgades första flygfisken av Flkd Uppström. Den fileades, panerades och stektes enligt tradition. FC avnjöt den till frukosten, spottade småben och njöt. Flygfiskar finns runt oss hela tiden. I övrigt är det inga djur som vi ser här ute.

 

 

 

 

Man börjar prata om ”hemma” nu, vilket är naturligt när man kanske längtar hem lite men tycker att det är viktigare att vi håller på att skriva historia åt Gladan.

Allt väl! PoK

Ansavars-VO / Lars Saager 4.O ( alltid hundvakten )

 

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

10 kommentarer

  • Ewa Olsén 23 november 2013 09:43

    Hej Fredrik .
    Tack till alla för daliga brev , vi är många som följer . Bilderna syns jättebra o texterna finns under när man klickar på dem .
    Frippe, har du fått den elaka varianten av förkylning du får ibland ? Ser, enl mor, lite hängig ut på bilden . Men Du vet ju hur mammor är ..
    Nu är Bobo o jag i Skåne , stor fest ikväll , många kommer , t.o.m. Mr Skyfall är här från London ! Tavlan är levererad , stor succé , hela fam grät , Balder har på nga timmar fått över 500 likes på Fb !! Bäst i familjen . My kan vara stolt . Säsongens första snötäcke låg tjockt över småländska höglandet , här i Ystad är det kalla bitande vindar , nu väntar morgon walken runt den skånska myllan . Ni får varmare o vi kallare , orättvist .Alla här hälsar så gott till dig . Hälsa de jag känner . Kram mams.

  • Arne Wickstein 23 november 2013 10:01

    Det är mycket trevligt att dagligen följa er seglats. NAVIGARE NECCESE EST.

  • Marie Andersson 23 november 2013 11:20

    26 grader det låter härligt! Här börjar vi julpynta och belysningen i träden runt torget i Motala lyser! Kan hälsa från Axel till dig Oskar. Han har det härligt på Kap Verde och hade åkt fyrhjuling i två timmar skrev han! Jag ska till Västervik på jubileumsfest i dag. Det blir trevligt! Morfar och mormor skickar kramar! De följer er på bloggen! Kram! Mamma

  • Carola Ax 23 november 2013 12:30

    Till Anton Sjödin <3
    Hoppas att du mår bra ute på det stora blå, tänker på dig jämt och saknar dig massor!
    Kollar bloggen varje dag och ni verkar ju ha det rätt bra måste ja säga, lite avis blir man ju. Det händer otroligt mycket här hemma och ju mer färdig ja blir med lägenhetern desto mer saknas du i den. Jag saknar att kunna ringa dig varje dag och berätta om mina dagar och få höra om dina. Jag tror dock att det är bra att det är fullt ös här hemma annars vet ja inte hur ja skulle klara mig. Nu börjar det dra ihop sig inför både idol och teatern, ska bli kul att de hur allt blir. Nästa lördag har jag min första lediga dag sen du åkte från Stockholm! så ser fram emot den. Längtar efter telefonsamtalet när du anländer till st barts. Ta hand om dig så ses vi snart! Jag älskar dig!

  • Hans Ahlström 23 november 2013 16:23

    Hej Julia!
    Nu har jag besök av Inga-Lis, Katarina och Linnéa. Vi har fikat och tittat på gamla bilder. I morgon ska Inga-Lis på teatern Rain man tillsammans med Margareta. På måndag ska de göra Stockholm city.

    Linnéa har fått en hushållsassistent i 25-årspresent av farmor så i år är det hon som får stå för lussebullarna!

    Katarina och Claes ska se på Så mycket bättre ikväll och lördagsmysa.

    Vi saknar dig, var rädd om dig!
    Kramar från oss

  • Katarina Bergström 23 november 2013 20:33

    Till Helena Bergström:
    Hallå där! Tänkte börja med att hälsa från David för han blev sur när jag glömde göra det förra gången :P Vad härligt att ni har fint väder, man kan inte bli annat än avundsjuk! Just nu är Davids kompis här och hälsar på i Örebro, vi ska snart äta middag och sen sticka ut och spela biljard. :) Vad konstigt att vi inte kommer ses förrän jul! Och jag som glömde fråga dig vad du önskade dig i julklapp innan du åkte :P Aja du får köra lite tankeöverföring så löser det sig nog. Hörs snart igen! Kram Katta

  • Rolle 23 november 2013 23:35

    Tja Anton! kanonresa du är på, Vi är på fest med dina päron, hoppas den ger något (resan), du får berätta om den när du kommer till norden igen. Alla hälsar till dig. Rolle
    Ps Rolle fått lite att dricka under kvällen ha det bra Kram från Bodil

  • Solveig Bergström 24 november 2013 01:36

    Hej Vad härligt ni verkar ha det. 26 i luften och 24 i vattnet, får ni möjlighet att bada någon gång? Känns konstigt att ni behöver gå för motor mitt ute på Atlanten...
    Till Helena: Thomas och Lisbeth har varit här på middag. Lika trevligt som vanligt. Det blir nyårsfirande hos Bjarres - så du kan pusta ut. På fredag ska vi ha en fjoll-parad här hemma - alla kommer hit och vi har sagt att de får fixa hämtmat wok, shushi eller pizza och så sjuder vi på dricka. Boel o co. ska bo i gästlägenheten. Såg att Gustav vattnat dina blommor, vad bra - undrade just hur de skulle överleva. Må så gott. Kram Solle

  • Melanie 25 november 2013 07:44

    Älskade Ludvig, räknar dagarna tills du kommer hem igen. Skönt att läsa att ni har det bra! Hoppas på massor av spännande berättelser sen. Är så stolt över dig! Men jag saknar dig massor så försök att skynda dig hem igen :) min familj hälsar förstås (bailey fattar ingenting men hon saknar dig också..). Älskar dig så mycket så du anar inte, pussar från din Melanie

  • Carina Winnergård 26 november 2013 15:22

    Hej Ludvig
    Jag följer bloggen varje dag och gläds åt allt du
    Får vara med , mest av allt så är jag såå glad att vi nu har fått något
    gemensamt och det är den speciella känslan att befinna sig mitt ute till havs mitt ,känna varma vindar, det speciella månskenet och alla stjärnorna !! Detta är en alldeles magisk känsla .
    Något jag vill uppleva igen någon gång.
    Mormor hälsar så gott och hon är på bättringsvägen .
    Vi alla tänker på dig och vi ser framemot att träffa er i mellandagarna . Ta hand om dig tills vi ses igen! Jag älskar dig??Mamma

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *