På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 131124

gladanochfalken

Resebrev HMS Gladan 2013-11-24..

Skeppstid: kl  0145

Läge: N 18° 38´ W 033° 25´. Avstånd Las Palmas: 1135 nm. Avstånd St Barth: 1685 nm. Avstånd Cape Verde: 485 nm

Kurs: HK 265 . Fart: 7,4 kn     

Väder: Varma vindar, stjärnklart. Temperatur luft: 25°C. Temperatur vatten 24°C

Vindriktning: Ostlig. Vindstyrka: 2-4 m/s

Segelsättning: (Maskindrift), Klyvare, Stagfock, Storstängstagsegel.

 

God kväll!

Ikväll är det tredje vakten som förfångat posterna ombord. Det är ljumma vindar och för första kvällen denna segling har även jag på mig shorts och t-shirt utan att frysa allt för mycket, värmen är här för att stanna!

Vädret är klart med byar av moln vilket ger oss goda möjligheter för att orientering på stjärnhimlen, vilket inte är helt enkelt. Som tidigare nämnt kan vi inte ta några astronomiska observationer efter mörkrets inbrott, varför det passar alldeles utmärkt för oss att fokusera på himlakropparnas namn och lokalisering under denna vakt. Vikten av denna kunskap blev tydlig igår när tredje vakten var redo med sextanterna vid gryning för att plocka ner stjärnor. När det väl ljusnar är det knappt om tid mellan det att vi kan ta observationer till dess att det blivit för ljust, och god kunskap om vad vi ser och var på himlavalvet är en förutsättning för detta.

Dagen har gått i tävlingens tecken. Det tävlas i både det ena och det andra ombord, allt för att förbättra och spetsa våra kunskaper inom astronomisk navigation till att bibehålla ett högt stridsvärde. Vid dagens gemensamma uppställning uppdaterades läget i pågående tävling mellan kadetter och officerslag avseende att göra dem bästa och mest rättvisande observationerna. Jag vill påstå att det minst sagt är en jämn kamp.

Eftermiddagens lektion bjöd på en tävling i sextantens hanterande, som i stora drag gick ut på att plocka ner en sol och med god noggrannhet få en så rättvisande position som möjligt utifrån känd GPS-position. Normalt använder vi inte vårt GPS-läge i över huvud taget i navigationen, men i detta fall var det lärorikt för att på ett snabbt och enkelt sätt peka på om vi använder oss av rätt teknik och noggrannhet när vi hanterar sextanten. Det blev en jämn kamp i tävlingen, och segern plockades till sist hem av Flkd Helena Bergström, stort grattis! Samtliga fick dock möjlighet att slipa till sin teknik, och även om stilarna varierar mellan oss så kommer detta förhoppningsvis att ge oss ännu mer exakta positioner framöver.

Skonertlunken har infunnit sig sedan några dagar tillbaka, och dagarna flyter samman allt mer. Det spelar inte längre någon större roll vilken dag det är, utan vi är alla mest intresserade av GMT-tid och position för stunden. Men idag har vi inte glömt att det är lördag, utan har fått en påse lördagsgodis (svenskt lösgodis!), och framför allt så öppnade Bio Gladan upp ikväll för första gången. Vinnaren i eftermiddagens tävling fick äran att bestämma film, och till besättningens stora förtjusning visades S/S Martha på däck ikväll. Det är dessa stunder som förgyller tillvaron och gör vår vistelse ombord till något extra, samtidigt som vi alla får fokusera på något annat en stund.

Vi tackar allra ödmjukast för de kommentarer och hälsningar som ramlar in på bloggen, det är lite av dagens höjdpunkt när läkaren tillika brevbärare delar ut dessa till oss.

Slutligen vill jag för tredje vakts räkning sända våra varmaste hälsningar till nära och kära på hemmaplan. Vi har det bra ombord och allt flyter på enligt plan!

Ha en trevlig söndag!

Flkd Johanna Kaur

 

VO kommentar:

Ja nu har värmen vekligen kommit. Inombords i hytterna akter har vi nu över 30 gr hela dygnet. Vi vänjer oss så sakta.                                                                                                                            Idag så låg det en apelsin (solen), en citrus (månen) och en minicitrus (jorden) i navkapen på halvdäck. Jag åt upp apelsinen! Den astronomiska avd blev inte glad……

Vi väntar på vinden. Under söndagen säger prognosen att det kanske kan komma vind. Ca 7-10 m/s från Ost vridande under måndag/tisdag mot nord. Vi hoppas och längtar efter vind.                         Vi klarar oss inte på att köra maskin hela vägen, utan måste segla ett antal dygn med god fart mot mål för att komma fram. Tyvärr finns ”tiden” allt där och driver på. Det är mycket som skall hända iland och att missa St Barth vill vi inte.    Vi har långt kvar!

L Saa / 4.O

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

9 kommentarer

  • Sandra Kaur 24 november 2013 07:41

    Roligt att få ta del av era dagliga inlägg! En extra hälsning till Johanna Kaur. En vecka kvar till advent och jag vet inte riktigt vad som skett i år. Julmusik spelas redan dygnet runt på en radiostation, julskyltningst avtäckt och för att inte tala om alla ute hos mamma och pappa som redan satt upp adventsljusstakar och stjärnor. Kram från syster

  • Kerstin Kaur 24 november 2013 09:04

    Till Johanna Kaur
    Hässelby 07:45 och -2 grader och solen på väg upp. Så har vi det här hemma. Det är en ny morgonrutin att läsa nattens inlägg på bloggen. Lika trevligt varje dag. Vad beträffar er segling och allt ni lärt/ ska lära er så finns det också utrymme för trevliga avbrott. Det är säkert välbehövligt när allt ni ser är ett blått hav. Och ej att glömma det som är där ovan. Läste om lite ökad vind för er del och det är,nog välkommet. Förhoppningsvis har väl sjöbenen satt sig så du slipper sjösjuka. En eloge till byssans personal att kämpa så med soporna. Nu väntar hundarna på morgonpromenaden och jag önskar dig en bra söndag. Kram till dig och fortsatt trevlig segling. Kerstin och Åke

  • katarina hultberg 24 november 2013 11:54

    Hej Julia! Hoppas allt väl i värmen. Här i Västerås är det strålande sol och ett par minusgrader. Vi blev nyfikna på filmen s/s Martha ni såg i går, det verkar vara en kultfilm i er bransch. Det får bli ett inköpsförslag till biblioteket. När vi hälsade på morfar på korttids i går hejade vi på Marilla, hon jobbar som undersköterska på hans avdelning. Nu ska vi ta tag i tvättstugan! Kram, mamma och pappa

  • Sara Knutsson 24 november 2013 13:56

    Till vår saknade Rikard Aldén!

    När du först berättade om denna seglats lät det som en resa man gärna skulle slippa, men i efterhand när jag läst bloggen och sett bilderna så verkar det raka motsatsen. Hoppas ni har det så bra som det verkar. :)
    Här hemma är det sig likt 30 grader i skuggan och ca 28 i vattnet har precis varit nere vid stranden och tagit ett dopp, eller de är runt nollan regnar om var annat och blåser. Låter dig leva i ovisshet om vilket som är det rätta svaret! Zebb tar som vanligt upp halva sängen och lever numera i tron att din säng är hans.. Ella har fått komma hem då hon skadade sig förra helgen men mår nu bättre, blir nog kvar hemma ett tag eftersom matte tycker det är mysigt… Lavina blir bättre för var dag, hoppas det fortsätter så. Har även en förfrågan från Tilda var pappa Rikard är? ^^ Igår sparkade vi igång julborden känns skönt att ha fullt upp med dem tills du kommer hem, nu är det bara 26 dgr kvar! =D
    Ser likväl som alla andra fram emot telefonsamtalet när ni når St Barth!
    Vi saknar dig jätte mycket och längtar tills du kommer hem! Glöm inte att jag älskar dig!
    // Sara & Zebb

  • Ann-Marie Ryden 24 november 2013 18:27

    Till Johanna Kaur.
    Hej Jolle, kul att kunna följa dig och dina kamrater så här på bloggen. Är avis på dig som får njuta av värmen här blir det ju så sakteliga bara kallare. Tills vi hörs må bäst kramar från faster.

  • Bengt Bergström 24 november 2013 20:40

    Till Helena Bergström
    Hej Helle och grattis till vinsten i navtävlingen. Lite annorlunda än Roslagsloppets nav :). Jag har nu mentalt kommit ett steg närmare en ny båt, har täta kontakter med han som har Donzin, vi är nog snart överens. Idag har Solle och jag tagit en långpromenad till Hammarby Sjöstad i vackert väder med strålande sol men bara någon grad och här orkar solen nu bara knappt över hustaken.
    B

  • Marie Andersson 24 november 2013 20:49

    Tack för fina resebrev! Intressant att läsa om kockarnas arbete! Läste att i dag seglar 235 fartyg från Las Palmas mot Karibien. Så just nu har ni många båtar efter er! Hoppas vinden tar i och ni kan segla igen! Hoppas du har det bra Oskar! Vi längtar efter dig! Pratade just med farmor så här kommer hälsningar från dem! De läser om er varje dag! Jag har haft en jättetrevlig helg i Västervik! Pappa är i Skåne så här hemma är det väldigt tyst! Älskar dig! Mamma

  • Gustav Risting 24 november 2013 22:48

    Härligt!
    Kram till Helena Bergström

  • kjell arvidsson 25 november 2013 12:59

    Hej Ludvig,
    ber först om ursäkt att jag inte kunnat svara eller kommentera ditt resbrev brev tidigare detta på grund av att jag varit på resande fot.
    Stort tack för den levande beskrivningen om tjänstegöringen ombord. Jag önskar dig och de övriga en fortsatt behaglig men arbetsam resa. MVH
    Kjell

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *