På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

HMS GLADAN resebrev 131118

HMS Gladan

Resebrev HMS Gladan 2013-11-18 kl 0005 GMT

Läge: N24 ° 55,7´ W 019° 19,1´  300M sydväst om Las Palmas ( 2630 nm till St Barth)

Verksamhet: Gång för segel ( revad stor, skonert, bredfock, jagare, klyvare och fisherman ) med destination ST Barth.

Kurs: 265

Fart:  7.9 knop                      

Väder: Molnigt

Temperatur luft: 20°c

Temperatur vatten 20°c

Vindriktning: Nord Ost

Vindstyrka: 7m/s

Andra natten ombord.

 

Hejsan!

Nu är vi inne på vår andra natt i vaktsystemet här ombord. 3e vakten som jag tillhör går hundvakten, dvs. kl 00-04, inatt. Den här vakten är lite speciell eftersom vi får sova först en stund på kvällen, sen gå vakt och därefter sova en stund till innan frukost.

När vi vaknade och äntrade upp för lejdaren till däck, från trossbotten där vi sover, vid 2330 lokal tid möttes vi av en härligt, starkt lysande fullmåne. Den var rakt över masttopparna och belyste hela däck så att det nästan var ljust som en molnig dag. Man hade säkert kunnat läsa i ljuset från månen, och jag fick en go känsla i kroppen. Medan vi beundrade månen, kunde vi avnjuta en härlig champinjonsoppa som kocken tillagat till nattskaffning och småprata lite innan det var dags att sätta Fisherman segel.

Det är ofta så att när det är dags för vaktförfångning så använder man den pågående vaktens personal för att göra förändringar i segelsättningen, särskilt nattetid. Det passar ju bra eftersom den vakten som besätter poster är upptagna och vanligen sover alla övriga, men innan vaktförfångningen är ju pågående vakt utvilade och redo att hissa eller hala segel. Som sagt vi hjälptes åt och fick smidigt upp Fishermans segel, vilket går högt upp mellan masterna. Därefter bytte vi av och tog över posterna ombord.

I övrigt så har vi kommit igång med de observationer och beräkningar vi ska göra under resan, vi har precis som Oskar skrev igår, diverse nautiska och astronomiska beräkningar som vi ska kunna och de gör vi så fort tillfälle ges. Själv beräknade jag till exempel idag solens upp och nergång den 18 december i Key West, Florida.

Varma Hälsningar till er där hemma, vi har det bra och vädret är perfekt. Vi har efter att ha gått sydväst sen vi kastade loss, nu nästan helt västlig kurs så nu närmar sig Karibien för varje timme.

3e vakt. Flaggkadett Hans Baazius

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

5 kommentarer

  • Lars Anderberg 18 november 2013 17:56

    En intressant och utförlig rapport från böljan. Har varit inne på väderkartor och det ser ut att vara fint segelväder. Vid Öresund är det disigt och ca 9 grader, med andra ord skånskt höstväder. Jag hoppas ert fina väder håller i sig.

  • katarina hultberg 18 november 2013 22:02

    Hej Julia!
    Det är så intressant och lärorikt att följa era resebrev. Här hemma på Stenkammargatan har pappa just kommit hem från joggingen på Friskis och jag har lagat Paolo Robertos saffranslax. Vi har också haft fullmåne i helgen och flera av mina kolleger har berättat att de sover sämre sådana nätter, märkligt fenomen. Ha det gott!
    Kram, mamma och pappa

  • Caroline Edén 18 november 2013 22:29

    Vad härligt att höra att ni har det bra:) kan ni skriva vilka kadetter som ingår i vilka vakter? Hade varit roligt att veta! Kan ju hända att ni inte vill det förstås.
    Var snälla och hälsa Mårten från hans favorittjej.
    Caroline Edén

  • Gunnel Baazius 18 november 2013 23:44

    Härligt att höra att ni har det bra och får uppleva detta stora hav och rikta blickarna mot ett himlavalv där inget stör. Det måste vara fantastiskt vid klart väder. Önskar er många nätter utan moln! Allt väl här hemma, vi längtar förstås och deltar i resan med glädje! Förstår att smöret smält nu då om ni vänt västerut, fast det heter det väl inte på sjön :-) Kramar, mamma

  • Elina 19 november 2013 22:48

    Kul att följa eran blogg =) Hemma mår vi bra. Saknar dig! Puss&Kram

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *