På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 111207

Position: N 21´07   W 19´34. Cirka 140 distansminuter väst om Väst Sahara.

Väder: Mulet till halvklart ostlig vind ca 8 m/s.

 

 

En dag i byssan!

0545 Klockan ringer

Två trötta kockarna för dagen förbereder sig för att fixa frukosten.

Man går upp till byssan försöker få i sig en kopp kaffe för att kunna boosta igång sig själv, vilket är väldigt svårt ibland för det är mörkt, kyligt och det lutar en hel del.

 

0700 Man börjar komma igång

Ljudet av purrningsmusiken ljuder genom hela skeppet men avbryts snabbt av skramlande backlagskärl. Frukosten är klar att serveras och diskussionerna börjar om vad man ska servera till lunch eftersom den förutbestämda matsedeln ändras hela tiden efter väder och lutning.

 

0900 Frukosten klar

Disken är klar, byssan är ren och man börjar komma igång med lunchen. Man dras mellan hopp och förtvivlan, det flyger saker till höger och vänster eftersom man bara har två händer och man behöver en för att hålla i sig och två för att jobba, lös den ekvationen.

 

1120 Bord & Bänkar

Ännu en gång så börjar den ”ljuva” symfonin från trosbotten eka när backlagskärlen ännu en gång ska upp och ner i lejden. Men de glada minerna avlöser varandra när det fått smaka på dagens lunch.

 

1300 Ska vi ha någon fika eller inte

Ännu en gång är disken klar byssan ren och kockarna smutsiga, vid den här tidpunkten på dagen börjar tröttheten göra sig påmind och man har en chans till en stund vila eller att göra hela besättningen glad genom att baka något till alle mans kaffe.

 

1500 Alle mans kaffe

Eftersom de här kockarna är så måna om sin besättning så blir det idag smoothies till fika.

Samtidigt som detta serveras så börjar kockarna forma fram middagen för kvällen samt förbereda nattskaffning och baka bröd till frukosten.

 

1650 Dofterna sprids

Köttet tas ut ur ugnen och hela skeppet uppryms av hopp och fantastiskt goda dofter, fläkten dras igång för fulla muggar, och kockarna förbereder sig för en sista kraftansträngning att servera middag.

 

1800 Sista sittningen

Tempot är det högsta man vill bara komma ur kockrocken ta sig en dusch och andas ut efter snart 13h i byssan. Tråkigt värre för kocken som ska ha nattskaffningen 2330 & 0330 men moralen är på topp ändå.

 

1900 Lockdown

Två extremt möra kockar lämnar byssan som nu är städad från topp till tå. Man går och tar sig en dusch fräschar upp sig lite och velar lite om man ska se en film eller man bara ska krypa ner i bingen eftersom man ska upp snart igen.

 

Med vänlig hälsning

Kmä Jacob Fröjd

1: Kock Robin Ivarsson

2: Kock Andreas Lyman

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *