På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 111206

Position: N 19º 05´  W 019 º 43´. Cirka 240M NO om Kap Verde. 

Väder: Sol, ostlig vind 10m/s

 

Solsken, vindvridning, kursändring, glädje!

 

Vid halv niotiden idag vred äntligen vinden åt ost och vi kunde sätta kurs mot Kanarieöarna. Inte en minut för tidigt om man ska vara ärlig, att gå på ostlig kurs mot Afrika och vänta på att väderprognosen ska slå in och vinden vrida känns ju ungefär lika kul som när man går där på sommarlovet och tittar ut i regnet och undrar när solen ska titta fram igen. Men, plötsligt händer det, som de säger i trissreklamen! Vinden vred till ost och vi kunde sätta kurs nästan rakt mot mål.

 

Nu har vadslagningen om när vi kommer fram också tagit ny fart och det ska bli spännande att se vem som hamnar närmst! Solen tittade också fram idag som grädde på moset och vi fick ett par timmars tid att bättra på brännan på däck. Vi hoppas ju så klart på mer sol framöver så att vi kan komma hem bruna till nära och kära i jul och kanske göra dem lite avundsjuka!

 

Annars har dagen haft sin gång med de vanliga rutinerna ombord. Under eftermiddagen hölls en lektion i SAR, som står för Search And Rescue. Detta är namnet på de sjöräddningsoperationer som bedrivs nationellt och internationellt då personer är i sjönöd. I Sverige är ett flertal aktörer involverade, självklart även flottan och marinen. Därför kan det vara bra att som anställd och blivande anställd i flottan och marinen känna till de grundläggande begrepp och metoder som används inom sjöräddning. Befälet ombord har många egna erfarenheter av SAR som de delade med sig till besättningen under eftermiddagens lektion.

 

Nu lider dagen mot sitt slut och solen över Atlanten och Gladan går sakta ner. Kanske kommer någon driftig kadett att ta några astronomiska observationer av sol och stjärna innan horisonten försvinner runtom oss för att kunna räkna ut var vi är på den stora oceanen, men också ta reda på det kanske viktigast av allt, hur långt har vi kvar?!

 

Klart slut från HMS Gladan!

 

Hälsningar

Flkd Axel Boltenberg

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *