På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 111204

Position: N 17´ 36  W 023´ 27. Cirka 40 distansminuter nord om Kap Verde.

Väder: Mulet, grov sjö, NO vindar ca 11m/s

 

Andra advent, grov sjögång, delfinbesök och fisk på kroken.

 

Ja idag fick jag äran att ytterligare en gång få skriva ett resebrev och tråka ut er läsare med ännu mer ointressant fakta om vårt hårda liv ombord på HMS Gladan.

 

Idag är det andra advent, så hur har vi då firat detta? Jo, inte alls. Julkänslan är obefintlig och man kommer säkerligen få en smärre chock när man kommer hem mitt i julrusningen, och allt julpynt en vecka innan julafton. Men framförallt kommer kylan vara det största chocken av dem alla, även om det idag är mulet och blåser 14m/s så har vi en temperatur på 22 grader, och det känns kallt. Då vill jag inte tänka mig hur det kommer att kännas när man kommer hem till Skåne, med temperaturer under 10 grader, regn och blåst.

 

Vi har nu varit till sjöss ett dygn sedan vi lämnade hamn och påbörjade vår resa tillbaka till Teneriffa. Det märks att vi nu går mot vinden om man jämför med vägen ner. Vågorna känns gigantiska och peket doppas ungefär var tredje våg, och varje gång peket doppas översköljs fartyget av en tät vit dimma av saltvatten. Just nu är torra kläder bara någonting man kan drömma om, blir man inte blöt utifrån och in så blir man det inifrån och ut.

 

Nu när vädergudarna behandlar oss på detta viset så sätts verkligen sjöbenen på prov. De flesta har hittills klarat sig bra, men en del har matat fiskarna ett antal gånger. Förhoppningsvis så kommer även deras sjöben att vänja sig efter några dagar, så att de också kan njuta av den underbara rullningen i sjön.

 

Vi har idag även haft besök av ännu en flock delfiner, som var lite mer konstnärliga än de tidigare delfinbesöken vi haft. Delfinerna som varit här under dagen hoppade från en våg till en annan, och en var lite bättre än de andra då den hoppade några meter rakt upp i luften för att sedan dyka elegant ner i vattnet igen. Somliga hävdar att delfinen ville vinka farväl, och andra att den försökte fly från en vithaj, ni får själva välja vilken teori ni föredrar där hemma i Sverige.

 

Även om vädret inte varit det bästa så har vi haft fiskelyckan med oss och fångat ytterligare en fisk. Jag har ingen aning om vilken typ av fisk det är men det var samma sort som vi fångade sist, den var två meter lång, vägde 13 kg och hade tänder som en vithaj (läs knappt en meter lång, 5kg, utan några större tänder)

 

Det var allt vi har att berätta för idag, på återseende!

 

FlKd Björn Fransson

 

PS. Bifogar bild på NOs  och 2 sk. fisk, kanske ngn därhemma vet vad det är för en rackare?

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *